Чи бойкотуватимуть головування Угорщини в Раді ЄС?

З липня і до кінця року Угорщина головує в Раді ЄС. Початок її головування ознаменувався так званою “миротворчою місією” угорського прем’єра Віктора Орбана, чого і побоювалися всі сторонники України. Всередині ЄС зростає занепокоєння щодо ролі, яку Орбан приписує собі у цій місії, адже він представляє лише власну країну, дескридитуючи єдину лінію Євросоюзу.

Що ж це означає для України? Угорщина визначає пріоритети та тон дискусій, а також веде перемовини зі всіма країнами-членами ЄС. Наприкінці червня Будапешт представив свою власну програму на наступні шість місяців. Серед її сімох пріоритетів є надзвичайно важливі як для самого Євросоюзу, так і для України:

  • підвищення конкурентоздатності економіки ЄС;
  • зміцнення оборонної політики;
  • підтримка відновлення України.

Будапешт обіцяє працювати над виділенням траншів у межах фонду Ukrainian Facility та правовими питаннями щодо агресивної війни Росії. Також Угорщина розгляне наслідки війни в Україні в межах міграційної політики ЄС та продовжить діалог щодо прийому українських біженців.

Київ встиг вчасно?

Головування Угорщини не завадить Україні на шляху до євроінтеграції. Для цього завчасно було зроблено все можливе: Києву вдалося відкрити перемовини про вступ до кінця червня, а тепер до кінця року Україна та ЄС зосередяться на скринінгу українського законодавства на відповідність законодавству ЄС.

Проте, у своїй програмі Угорщина не вказала військову підтримку України в межах Європейського фонду миру. Вже понад рік Будапешт блокує транші з цього фонду на відшкодування воєнної допомоги Україні. Наразі заблокована сума становить 6,5 мільярда євро.

Впевненість зникла

Також невідомо, чи вдасться ухвалити 15-ий пакет санкцій проти Росії під час головування Угорщини, невідомо. Експертка Лука Флора Солтеш спершу вважала, що головування Угорщини буде суто технічним, але після “миротворчої місії” Орбана та тижня тролінгу не впевнена, якими будуть наміри.

Отже, попереду – пів року важливих рішень та потенційних змін. Україні залишається сподіватися на підтримку та злагодженість у діях ЄС.