Чи бойкотуватимуть головування Угорщини в Раді ЄС? Частина друга

З липня і до кінця року Угорщина головує в Раді ЄС. Початок її головування ознаменувався так званою “миротворчою місією” угорського прем’єра Віктора Орбана. Всередині ЄС зростає занепокоєння щодо ролі, яку Орбан приписує собі у цій місії, адже він представляє лише власну країну.

Слоган, вкрадений у Трампа

Слоганом свого головування Угорщина обрала лозунг співзвучний із гаслом Дональда Трампа, з яким той здобув перемогу на президентських виборах в США у 2016 році. На колишнього американського Президента працюють кращі піарники, тому Угорщина вирішила просто скористатися тим, що свого часу чудово спрацювало у нього. 

Як і Трамп, Віктор Орбан хоче “зробити великою знов”, але вже не Америку, а Європу. Посол Угорщини при ЄС Балінт Одор рішуче відкинув схожість гасел і заявив, що ідея полягає в тому, що держави-члени ЄС сильніші разом, ніж поодинці.

Європейський мандрівник

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан розпочав своє головування в Раді ЄС з амбіційного “миротворчого турне”. Вперше за 12 років, 2 липня Орбан приїхав до Києва і провів двосторонню зустріч із Президентом України Володимиром Зеленським. Лідери обговорили цілу низку важливих питань:

  • торгівля;
  • транскордонна співпраця;
  • інфраструктура та енергетика.

Особливу увагу приділили питанням нацменшин, якими активно опікується Будапешт.

Орбан також анонсував відкриття першої української школи в Угорщині і зазначив, що таких шкіл “буде стільки, скільки потрібно”. Під час візиту до Києва угорський прем’єр запропонував Зеленському спочатку припинити вогонь, а вже потім обговорювати мирні домовленості. “Я попросив пана президента подумати про те, чи не можна спочатку припинити вогонь і потім продовжити перемовини. Це могло б пришвидшити темп цих перемовин”, – сказав Орбан.

Головне – вчасно зупинитись

Однак, на цьому “миротворча місія” Орбана не завершилася. Вже через три дні після візиту до Києва, 5 липня, він опинився в Москві на зустрічі з Путіним. Зеленський зазначив, що не знав про плани угорського лідера відвідати Росію, про це також не знали в ЄС. Угорський міністр у справах ЄС Янош Бока заявив, що Будапешт не зобов’язаний звітувати перед державами-членами ЄС про поїздки очільника уряду.

Під час візиту до Москви Орбан заявив, що приїхав заслухати позицію Путіна. Після трьохгодинних перемовин він визнав, що “позиції сторін далекі одна від одної”. Путін нагадав, що для завершення війни необхідно повністю окупувати Донецьку, Луганську, Запорізьку та Херсонську області.

Обурення Європи

Після рукостискань у Москві Орбан зазнав шквалу критики з боку європейських лідерів. Його звинуватили в перемовинах з Путіним одразу після початку головування Угорщини в Раді ЄС. Угорська сторона заявила, що представляла лише інтереси своєї країни і не говорила від імені ЄС. Проте у своїх соцмережах Орбан використав символи угорського головування в Раді ЄС. Путін також сприйняв його не лише як прем’єра Угорщини, а і як “головуючого в Раді ЄС”.

Президент Європейської Ради Шарль Мішель підкреслив, що Угорщина не мала мандату на взаємодію з Росією. “Єврорада має чітку позицію: Росія – агресор, Україна – жертва. Жодні дискусії про Україну не можуть відбуватися без України”, – наголосив Шарль Мішель.

Читайте першу частину статті “Чи бойкотуватимуть головування Угорщини в Раді ЄС?” тут: https://eaukraine.eu/politics/%d1%87%d0%b8-%d0%b1%d0%be%d0%b9%d0%ba%d0%be%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%bc%d1%83%d1%82%d1%8c-%d0%b3%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%bd%d1%8f-%d1%83%d0%b3%d0%be%d1%80/