Чи бойкотуватимуть головування Угорщини в Раді ЄС? Частина третя

З липня і до кінця року Угорщина головує в Раді ЄС. Початок її головування ознаменувався так званою “миротворчою місією” угорського прем’єра Віктора Орбана. Всередині ЄС зростає занепокоєння щодо ролі, яку Орбан приписує собі у цій місії, адже він представляє лише власну країну.

Таємний лист Орбана та поїздка до Трампа

Після зустрічей у Москві Віктор Орбан вирішив “відзвітувати” перед європейськими лідерами, написавши “таємного листа” Шарлю Мішелю. За даними журналістів, Орбан лише коротко згадав позицію України, проте більш детально розповів про позицію Путіна. У своєму листі угорський прем’єр зазначив, що Кремль готовий розглянути перемир’я за умови, що українська армія не зможе реорганізуватися. Росія також наполягає на умовах, обговорених у Стамбулі 2022 року, включно з нейтральним статусом України та правом Росії на блокування військової допомоги для України.

Міністр Угорщини у справах ЄС Янош Бока повідомив, що Будапешт провів брифінги для союзників після візиту Орбана до Москви. Тепер європейські держави мають самостійно вирішувати свої подальші дії на основі наданої інформації.

Після Москви Орбан продовжив свою “човникову дипломатію”. Він обговорив “мир” в Україні з лідером Китаю Сі Цзіньпінем у Пекіні, а потім на полях саміту НАТО у Вашингтоні поспілкувався з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом. Після цього угорський лідер поїхав до Флориди, де зустрівся з головним кандидатом на президентських виборах США від республіканців, експрезидентом США Дональдом Трампом. Після цієї зустрічі, яка відбулася за кілька днів до замаху на Трампа, Орбан написав у соцмережі X: “Місія миру 5.0. Для мене було великою честю відвідати президента Дональда Трампа в Мар-а-Лаго сьогодні. Ми обговорили шляхи встановлення миру. Гарна новина дня: він збирається вирішити цю проблему!”

Як Орбан підриває єдність ЄС і позицію України

Роланд Фройденштайн, експрезидент аналітичного центру GLOBSEC, назвав “миротворчі візити” Віктора Орбана небезпечними, оскільки вони підривають позицію України. За словами Фройденштайна, Орбан вдає, що існує компроміс між позиціями Росії та України, пропонуючи, щоб Україна поступилася територією і визнала вимоги Путіна хоча б частково.

Фройденштайн також зазначив, що угорський прем’єр підриває єдність Євросоюзу, змушуючи інших лідерів дистанціюватися від нього. Розділений Євросоюз вигідний як Путіну, так і Сі Цзіньпіну та Дональду Трампу. Віктор Орбан любить тролити владу ЄС та великих гравців усередині Європейського Союзу, тому він почувається впевнено, коли контролює ситуацію.

Аналітикиня з Visegrad Insight Лука Флора Солтеш вважає “миротворчі поїздки” Орбана чистим піаром, зокрема, після невдачі ультраправих на виборах до Європарламенту. Вона зазначила, що це переважно для його виборців, адже результати виборів не виправдали сподівань Орбана. Солтеш наголосила, що за цими поїздками не стоїть справжня мирна ініціатива, а лише прагнення піару.

Читайте першу частину циклу “Чи бойкотуватимуть головування Угорщини в Раді ЄС?” тут:

Читайте другу частину циклу “Чи бойкотуватимуть головування Угорщини в Раді ЄС? Частина друга” тут: