Чи бойкотуватимуть головування Угорщини в Раді ЄС? Частина четверта

З липня і до кінця року Угорщина головує в Раді ЄС. Початок її головування ознаменувався так званою “миротворчою місією” угорського прем’єра Віктора Орбана. Всередині ЄС зростає занепокоєння щодо ролі, яку Орбан приписує собі у цій місії, адже він представляє лише власну країну.

Ті, хто підтримали

Лідери країн ЄС розкритикували Віктора Орбана за його несподіваний візит до Москви. Однак, він отримав підтримку від свого друга, словацького прем’єра Роберта Фіцо, який вперше виступив публічно після замаху на його життя. “Я захоплююсь Орбаном за його сміливість відвідати Київ та Москву. Якби моє здоров’я дозволяло, я б приєднався до нього,” – заявив Фіцо.

Угорська сторона наполягає, що не порушила жодних міжнародних правил та законів Євросоюзу під час цього візиту. Однак, за даними Financial Times, порушення таки були. Зокрема, Угорщина порушила:

  • Договори ЄС, які забороняють будь-які дії, що можуть поставити під загрозу досягнення цілей Союзу.
  • Також в ЄС є правило, що закликає країни-члени діяти у зовнішньополітичних питаннях “в дусі лояльності та взаємної солідарності”.

Вже зараз деякі країни ЄС почали бойкотувати головування Угорщини в Раді ЄС. Наприклад, не всі країни посилають своїх міністрів на неформальні зустрічі в Будапешті. На засіданні міністрів промисловості 9 липня були присутні лише сім міністрів, а єврокомісар з питань внутрішнього ринку ЄС Тьєррі Бретон взагалі проігнорував цю подію.

Угорський міністр у справах ЄС Янош Бока відкинув такі бойкоти, заявивши, що навіть за таких умов відбулася “значуща дискусія”. “Ми не отримали жодних вказівок від жодної країни-члена, що політичні міркування впливатимуть на рівень їхнього представництва на неформальних зустрічах,” – зазначив Бока.

Ситуація погіршується

Після візиту Орбана до Москви президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн може скасувати традиційну поїздку до головуючої країни. Наразі невідомо, чи дозволять Орбану виступити на першому пленарному засіданні в Європарламенті з презентацією пріоритетів Угорщини як головуючої в Раді ЄС.

За даними Financial Times, в ЄС вже почалися обговорення про можливість позбавити Угорщину головування в Раді ЄС. Такі дискусії ведуться серед невеликої групи країн. Очільниця ліберальної групи в Європарламенті Renew Europe Валері Хаєр закликала припинити угорське головування та передати його Польщі. Однак, Янош Бока заявив, що йому невідомо про такі офіційні ініціативи в Раді ЄС чи в Комітеті постійних представників.

Реальна загроза

Роланд Фройденштайн, експрезидент аналітичного центру GLOBSEC, назвав таку ідею цікавою, але нереалістичною. Він пояснив, що позбавлення Угорщини права на головування потребує згоди кваліфікованої більшості, а багато малих країн-членів побоюються, що подібний прецедент може бути застосований і до них у майбутньому.

Арміда ван Рідж, аналітикиня Королівського інституту міжнародних відносин Chatham House, вважає, що найефективнішим інструментом боротьби з Орбаном з боку ЄС залишається утримання коштів з європейських фондів. Брюссель досі утримує майже 12 мільярдів євро з фондів згуртування та більшу частину плану відновлення Угорщини в розмірі 10,4 мільярда євро.

Варто зазначити, що така ситуація склалася менше ніж за місяць, а попереду ще пʼять місяців головування Угорщини в Раді ЄС. Або за цей час вдасться компроміс і приборкати Орбана, або треба буде приймати термінове рішення, яке викличе нову кризу в Європі. Але варто бути реалістами: будь-який з цих варіантів принесе нові виклики і не обіцяє покращення загальної ситуації.

Читайте першу частину циклу “Чи бойкотуватимуть головування Угорщини в Раді ЄС?” тут:

Читайте другу частину циклу “Чи бойкотуватимуть головування Угорщини в Раді ЄС? Частина друга” тут:

Читайте третю частину циклу “Чи бойкотуватимуть головування Угорщини в Раді ЄС? Частина третя” тут: