Чи може вето на розширення завадити вступу України в Євросоюз: ситуацію хочуть змінити

Як показують події останніх місяців, на даний момент серйозною проблемою  є вето на розширення, яким маніпулюють окремі країни. Саме тому в ЄС мають намір скасувати право такого вето, щоб головним фактором стала воля більшості, а не одностайна позиція. Відомо, що більша частина членів Євросоюзу підтримують таку зміну.

Про це розповіла Міністерка у справах Європи від Німеччини Анна Люрманн. Справа в тому, що при відсутності вето нехтують думкою меншої частини членів, а з застосуванням вето – інколи всіх членів, крім одного-двох. Останній час продемонстрував, що цим зловживають все частіше, і при цьому справжні інтереси обʼєднання не переслідуються, а стають фактором маніпулювання з боку третіх політичних сил. 

Як приборкати ветуючих

Але втілити в життя такі зміни непросто. Анна Люрманн пояснює, що для цього потрібна ретельна юридична робота, яка має гарантувати законність нововведення. Мета – гарантувати, що технічні проміжні кроки на шляху кандидатів до членства не будуть постійно блокуватися. Підтримка від більшості чинних членів ЄС вже отримана. Відомо, що до ініціативи пристали 16 країн з 27. 

Але є важливий нюанс: для того, щоб прийняти рішення остаточно, в кінці все одно буде потрібне одностайне рішення, і вже зараз зрозуміло, що проти проголосують саме ті країни, які постійно і застосовують право вето. 

Чи варто очікувати від Угорщини дотримання правил

Але сама Люрманн сповнена оптимізму і вважає, що прогрес в цьому питанні можливий. Та справа обтяжується тим, що з 1 липня в Євросоюзі починається головування Угорщини, яка якраз і є яскравим прикладом користувачів права вето. При цьому важливо памʼятати, що головування не означає вирішальну роль, а лише функціональне посередництво, яким фактично не повинні зловживати. Угорщина мусить дотримуватися конкретних правил про переговори щодо вступу України в ЄС і виконувати свої обовʼязки. 

Також Анна Люрманн зазначила, що перезавантаження керівництва Євросоюзу, яке активно триває після виборів у Європарламент, також не мусить затягнути початок переговорів, хоч багато хто передбачає і таких сценарій. Заплановано, що обговорення почнуться вже 25 червня, і буде кілька етапів на технічному рівні. Теоретично для цього не потрібна Єврокомісія.

Блокування вступу України до ЄС

  • Нагадаємо, що у грудні минулого року Україна отримала дозвіл на початок переговорів про вступ до ЄС. Для цього були прийняті необхідні рішення в ЄС, включаючи затвердження переговорної рамки.
  • Однак Угорщина кілька разів блокувала це рішення, посилаючись на претензії до політики України щодо національних меншин.
  • Водночас, щодо початку переговорів з Молдовою у Будапешта не було жодних претензій.
  • Нещодавно стало відомо, що посли Євросоюзу схвалили переговорну рамку щодо вступу України до ЄС. Переговори розпочнуться вже 25 червня.
  • У той же час Угорщина підтримала початок переговорів щодо вступу України до Європейського Союзу, оскільки Київ задовольнив вимоги Будапешта.