Чи на користь Україні новий Генсек НАТО?

Марк Рютте, прем’єр-міністр Нідерландів, став новим генеральним секретарем НАТО. Це призначення було практично вирішено, коли його єдиний суперник, президент Румунії Клаус Йоганніс, зняв свою кандидатуру. Рютте замінить Єнса Столтенберга, який керував альянсом з 2014 року і мав залишити посаду ще рік тому, але залишився через непередбачувані обставини.

Виклики на новій посаді

57-річний Рютте вступає на посаду в дуже складний час. Росія продовжує повномасштабну війну проти України, і невизначеність щодо майбутньої військової допомоги з боку США лише посилюється напередодні президентських виборів у листопаді. Дональд Трамп, який має високі шанси на перемогу, неодноразово висловлював своє невдоволення тим, що інші країни НАТО не витрачають на оборону достатньо коштів.

Підтримка України і внутрішні суперечки

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну, європейські країни значно збільшили свої оборонні бюджети. Столтенберг раніше наголошував, що Європі потрібно працювати з будь-яким президентом США, який опиниться у Білому домі. Рютте висунув свою кандидатуру на посаду генсека НАТО після того, як заявив, що піде з політики після розпаду своєї правлячої коаліції в Нідерландах.

Призначення Рютте і реакція союзників

Рютте, з його 14-річним досвідом у найвищих ешелонах європейської політики і послідовною підтримкою України, отримав позитивні відгуки від більшості країн НАТО, включаючи США, Велику Британію, Францію та Німеччину. Однак Туреччина, Угорщина та Румунія спочатку висловили свої заперечення. Анкара зняла свої заперечення після особистого візиту Рютте до президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. Угорщина погодилася зняти свої заперечення після того, як Рютте пообіцяв не вимагати від неї надавати військову допомогу Україні. Румунія підтримала кандидатуру Рютте після зняття кандидатури Йоганніса.

Ставлення Рютте до війни в Україні

Рютте підтримує дипломатичне врегулювання російсько-українського конфлікту. Виступаючи на Саміті миру у Швейцарії, організованому президентом України Володимиром Зеленським, він висловив жаль, що російський лідер Володимир Путін не був присутнім за столом переговорів. Він підкреслив, що мир можливий лише за умови, що Росія буде дотримуватися основних міжнародних правил і цінностей.

Призначення Марка Рютте генеральним секретарем НАТО має великий вплив на подальшу підтримку альянсом України в її боротьбі за незалежність та територіальну цілісність.