Що зміниться у війні Росії проти України після затвердження допомоги від США

Піврічна епопея, яка розвивалася за правилами історичної трагедії, майже обернулася катастрофою, проте все ж закінчилася позитивно для Києва. Вчора стало відомо, що виділення 61 млрд доларів на підтримку України попри все відбулося. Давайте розберемося разом, які зміни очікуються в результаті цієї історичної події.

По-перше, варто зазначити, що спочатку законопроект мусять затвердити в Сенаті, але там проблем не очікується, бо переважна більшість законодавців – прихильники України, які підтримують дії Байдена. По-друге, документ після затвердження сенаторами потрапить на підпис до Президента США. Очікується, що обидві процедури завершаться буквально в понеділок-вівторок.

Чому це так важливо

Законопроект, за який голосували в суботу, був комплексним. В ньому ж – надання військової допомоги і іншим країнам. Розміри допомоги наступні:

  • Україні – 61 млрд доларів;
  • Ізраїлю – 26 млрд доларів (з них 1 млрд доларів – на гуманітарні потреби);
  • Індо-Тихоокеанський регіон – 8,12 млрд доларів. 

Але в документі йдеться не лише про фінансову сторону. Тут же зазначені можливості щодо нових обмежень стосовно цілого ряду країн-агресорів:

  • Китаю;
  • Росії;
  • Ірану. 

Військові експерти підкреслюють: ця подія невимовно важлива для фронту, де українські солдати захищали свою країну нерідко в буквальному значенні просто своїми тілами за браку озброєння.

Але головне – це стратегічний ефект, який відобразиться в двох наступних факторах:

  1. Київ прийняв нову редакцію закона про мобілізацію, що дозволить посилити ЗСУ і надати їм все необхідне для ефективної роботи. Це стане рушійною силою дій України на найближчий рік.
  2. Влітку планується передача винищувачів F-16, бо екіпажі для них повністю готові. Це стане ключовим моментом, тому що перевага Росії в повітрі понад 2 років залишалась козирем російської армії. Наявність в ЗСУ цих літаків знизить частоту використання КАБів на передовій. 

На тлі літнього наступу, який активно готує Росія, ці два фактори стануть тим, що не дасть втілити плани Кремля по окупації нових українських територій. 

Ще одна важлива новина

Але і це ще не все. Крім виділення військової допомоги відбулась ще одна важлива подія, що залишилась трохи в тіні. Йдеться про те, що у Конгресі одобрили законопроект, який стосується конфіскації російських активів, що скерують для відновлення України. Розмір суми становить 6 млрд доларів. Це те, що зберігалося в банках США і було заморожене одразу після початку повномасштабного вторгнення. 

Варто зазначити, що серед усіх активів це досить незначна частина, бо максимум припадає на країни Європи – Німеччину, Францію та Бельгію і становить 300 млрд доларів.  

Прийняття цього закону забезпечить правове підґрунтя для передачі російських держактивів Києву. Кошти буде скеровано на відновлення економіки Україні та компенсацію тих збитків, які країна-агресор спричинила своїми діями. 

Повноваженнями для конфіскації володіє Президент США, і після його підпису їх переводитимуть в два фонди:

  • Компенсаційний фонд;
  • Фонд підтримки України.

Цей законопроект ще не діє, бо спершу мусить відбутися голосування в Сенаті, як і щодо допомоги Україні. Але всі прогнози однозначні: більшість без вагань підтримає цю ініціативу.

І ще один нюанс: навіть якщо Трамп посяде крісло Президента США і захоче зупинити цей процес, він не зможе розморозити російські активи. Законодавча база для цього готова. Підстава для розмороження активів в майбутньому може бути лише одна – повне виведення військ з усіх окупованих територій і відновлення кордонів України до зразку 1991 року. 

Отже, за весь останній рік суботнє голосування – найважливіша подія, яка дійсно може змінити хід цієї війни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *