Що робитимуть французькі солдати в Україні

26 лютого Президент Франції повідомив про можливе відправлення солдат до України, і ця новина викликала справжню бурю не лише в Росії, але і в західному світі. Попри численну критику Франція встояла і не відмовилась від своїх намірів. Навіть більше, влада вже визначилась, які саме завдання виконуватимуть тут французькі підрозділи. 

“А ми ж казали!”

Розмови про те, що це будуть бойові спецрозділи, які прийматимуть участь безпосередньо в бойових діях, – перебільшення. Найбільше про це пишуть і розповідають в російських медіа, бо це нібито підтверджує їх наратив, який розповсюджувався ще в перші дні війни про те те, що російська армія на території України воює не з українцями, а з натівськими військами. Досить швидко ці розповіді згасли, не знайшовши жодних підтверджень.Тепер півсля новини про ймовірність відправки солдат радісно лунає: “А ми ж казали!”.

Реальність чи вигадка

Проте, і зараз риторика російських ЗМІ ніяк не перетинається з реальністю. Справа в тому, що варіант з бойовими наземними військами ще взагалі не розглядався і не обговорювався. Те, про що йдеться – це виконання небойових завдань, а саме:

  • розмінування територій на суші та воді;
  • проведення навчань для української армії, для чого зараз солдатам з України доводиться виїздити за кордон, а це складніше і дорожче;
  • проведення інших небойових операцій.

Однак, не треба вважати, що це ніяк не змінить ситуацію для ЗСУ. Наприклад, ті українські військові, які раніше були задіяні для виконання подібних завдань, тепер вивільняться і їх можна буде перевести на інші ділянки, де потрібні солдати. З огляду на зростаючий брак військових сил це стало б відчутним плюсом.

При цьому сценарій розглядають як цілком ймовірний, хоч повністю його ще не затвердили. Це підтвердили і Міністр оборони  Франції і очільник Компартії. 

Якщо підуть далі

І хоча зараз про введення військ НАТО в Україну не йдеться, повністю цей варіант теж ніхто не виключає. Про це говорили на саміті в Парижі, де зазначили, що ризик нападу Росії на країни-члени Альянсу від початку повномасштабного вторгнення в Україну тільки зростає, тому зупинити Кремль – основна задача коаліції, яка надає допомогу Києву. Якщо Путін буде намагатися продовжити наступ в напрямку Одеси або Києва, то натівська бойова допомога не буде розглядатися вже так критично, як зараз. 

Отже, про відправлення станом на зараз не йдеться, але Росія отримала потужне повідомлення: в разі подальшої ескалації війна вийде на новий рівень, коли проти РФ воюватиме вже не лише українська армія. Хоч поки що всі сподіваються, що вдаватися до таких дій не доведеться.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *