Як Кремль своїх партнерів підставив (Частина друга)

Продовжуємо говорити про те, як Росія використовує не лише ядерні загрози, але й шантаж можливістю ескалації конфліктів у різних регіонах світу. Здебільшого, мова йде про передачу зброї терористичним угрупованням або нестабільним країнам. Та наскільки реальні ці загрози? Розбираємось разом.

Чому Росія погрожує передати ракети хуситам?

Нещодавно Москва знову почала погрожувати передати хуситам ракети після того, як Саудівська Аравія натякала на збільшення видобутку нафти. Росія прагне шантажувати Захід, адже її ядерні погрози не принесли бажаних результатів. Крім того, можливо, Росія має невиконані домовленості перед Іраном, що впливає на цей процес.

Іранський президент навіть запросив Захід на перемовини під час Генеральної Асамблеї ООН. Тож ситуація з хуситами збігається з рішенням Саудівської Аравії щодо збільшення видобутку нафти. Плани були узгоджені ще кілька місяців тому, але Росія не врахувала інтереси Ер-Ріяду, що лише ускладнило ситуацію.

Економічні мотиви Саудівської Аравії та політичний конфлікт

Основний мотив Саудівської Аравії полягає в економіці, оскільки зменшення видобутку нафти не принесло очікуваних результатів. Але є й політичний аспект: Москва не врахувала інтереси Саудівської Аравії, що викликало невдоволення. Це також підсилило співпрацю між США та Саудівською Аравією в розвідувальній сфері.

Шахматна дилема

Зараз Росія потрапила у складну ситуацію:

  • або вона загострює відносини з Саудівською Аравією та ОАЕ, реалізуючи свої погрози і виконуючи домовленості з Іраном,
  • або вдруге демонструє, що її погрози — лише пусті слова.

Ця ситуація важлива для України, адже на Заході багато хто використовує ці погрози як привід для «відмови» нам. Проте на практиці реалізувати ці загрози виявилось для Росії не лише важко, а й надто політично небезпечно. Якщо Москва не виконає свої обіцянки перед хуситами, це поставить під сумнів її відносини з Іраном, але це вже інша історія.

Отже, Росія опинилася у пастці власних загроз, і будь-який її вибір зараз грає нам на руку. Москва або розірве відносини з ключовими партнерами в регіоні, або втратить свою репутацію перед Іраном та Західним світом.

Читай першу частину “Як Кремль своїх партнерів підставив (Частина перша) за посиланням: