Як Росія втрачає власні території на сході, поки окуповує нові на заході

Закон рівноваги в дії – так можна сформулювати те, що відбувається зараз в Росії. Здається, втримати території на Далекому Сході, які вже давно були під ризиковим статусом, цій країні не вдалося. Поки Кремль концентрується на війні з Україною, йому доводиться жертвувати землями в протилежній частині Росії.

Стало відомо, що під час нещодавнього візиту Президента Росії Путіна до Китаю Москва озвучила готовність до передачі прав своєму сусіду на прикордонні землі в руслі річки Туманган.

Чим жертвують

Ця ділянка надзвичайно важлива для Китаю: саме через неї можливе транспортування значної кількості китайських суден в напрямку Японського моря. Але до сьогодні цьому перешкоджали два моменти:

  • Російський кордон, перетин якого вимагав зайвого часу, документальної роботи і, відповідно, фінансів. Все це робило такий шлях менш раціональним, ніж інші.
  • “Міст дружби”, який було споруджено на річці Туманган в 1959 році. Символічний міст зведено в знак єдності Росії і Північної Кореї, але заради більш нагальних інтересів дружбу з Північною Кореєю можна трохи потіснити. 

Якщо усунути всі ці перешкоди, то шлях до Японського моря для Китаю стане надшвидким і дуже дешевим порівняно з наявними альтернативними варіантами. 

Основна функція “Мосту дружби”, який простягається на 623 м над річкою, було транспортування сировини в Китай і КНДР. Тепер Росія використовуватиме інші шляхи, що призведе до підвищення витрат на транспортування. Отже, ціна, яку раніше платив Китай, тепер фактично перекладеться на РФ.

Думка “меншого брата” неважлива

Оскільки Китай наразі є провідною державою, яка багато в чому визначає дії і долю Росії і безпосередньо війни в Україні, то Путін змушений погоджуватися на певні поступки, навіть, якщо це – втрата власних територій і взагалі невигідні для країни умови.

Під час свого візиту в КНДР Путін проінформував про зміну кордонів лідера Північної Кореї Ким Чен Ина. Оскільки в даній ситуації Росія є у верховній позиції, то думка корейців тут не має значення.