European Union

Європейський Союз: розпочато нову кампанію щодо репродуктивних прав

Активісти та організації з восьми країн зібралися разом, щоб оголосити про початок кампанії, спрямованої на захист прав жінок. Він також прагне забезпечити доступний, безпечний репродуктивний вибір для всіх жінок у всій Європі.

Цей крок зроблено рухом «Мій голос, мій вибір», новаторською Європейською громадянською ініціативою (ECI). Організатори кажуть, що вони «налякані посиленням ультраправих і політики проти абортів в інших країнах Європи». Ініціатива спрямована на створення спеціального фонду ЄС для сприяння транскордонним безпечним абортам і покращенню доступу до послуг репродуктивного здоров’я в усіх державах-членах.

Активісти кажуть, що запуск ECI 5 березня символізує терміновий заклик до дій щодо захисту прав на аборти та підтримки репродуктивної справедливості в усьому регіоні.

Рух об’єднав активістів та неурядові організації з усієї Європи, зокрема Інститут 8 Березня, Словенія, іспанський рух, Фінську жіночу асоціацію Unioni з Польщі Ogólnopolski Strajk Kobiet (страйк польських жінок) і колектив Wschod у Франції Колектив активістів а також НУО, Кампанії за права абортів і Національної жіночої ради Ірландії.

«Наша місія полягає в тому, щоб отримати одного союзника в кожній європейській країні та поширити рух у всьому світі», – сказала для ЄВРО-АТЛАНТИЧНА УКРАЇНА Майя Коражія, мережевий координатор кампанії –  Наша мета зрозуміла, ми хочемо створити європейський фінансовий механізм, який допоможе Державам-членам забезпечити, щоб кожна жінка мала доступ до безпечного та легального аборту для всіх тих, хто все ще марно страждає та вмирає через відсутність доступу до безпечного аборту».

Ніка Ковач пояснила для EURO-ATLANTIC процес, сказавши: «Ми подали Європейську громадянську ініціативу до Європейської комісії, щоб досягти цих правових змін, і ми чекаємо на її реєстрацію. Наша наступна мета – зібрати мільйон підписів на підтримку цієї пропозиції протягом наступних кількох місяців».

Еліс Коффін, провідна французька активістка та феміністка, сказала: «Наш рух тільки починається. З реєстрацією ініціативи та плануванням наступних кроків «Мій голос, мій вибір» – це наше спільне майбутнє, святкування свободи вирішувати власне життя. Ми вирішили зробити безпечні та доступні аборти в Європі реальністю».

На тлі, як кажуть, зростання неліберальної політики та політики проти репродуктивних прав, активісти та неурядові організації кажуть, що хотіли об’єднати зусилля, щоб відстоювати «цю історичну» ініціативу, відстоюючи фундаментальні права жінок по всій Європі.


Фото freestocks.org: https://www.pexels.com/photo/blue-and-yellow-round-star-print-textile-113885/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *