Премія 161 тис при зарплаті 12,5 тис: скандал з зарплатами працівникам “Слуги народу”

Національне агентство з питань запобігання корупції виявило порушення у фінансових звітах партії “Слуга народу”, які стосуються витрат за останні чотири роки. Виявилося, що партія перерахувала понад 160 мільйонів гривень товариству “Профмаркет Сервіс” за наймання персоналу. Але замість передбачуваної зарплати працівники отримували набагато більше.

За даними НАЗК, компанія отримувала 10% від загальної суми витрат на утримання персоналу, включаючи зарплати, премії, податки та інші виплати. При цьому зарплата працівників могла бути невисокою, але доходи були значно вищими за рахунок щедрих премій. Наприклад, у 2021 році провідний консультант відділу зв’язків із громадськістю отримав замість 12,5 тисяч гривень на місяць цілих 173,9 тисяч гривень, завдяки премії в 161,1 тисячу гривень у перший місяць роботи.

Партія “Слуга народу” пояснила НАЗК, що рішення про премії приймав керівник “Профмаркет Сервісу”. Цікаво, що компанія була створена лише за місяць до укладення договору з партією і ліквідована одразу після його завершення.

Рух ЧЕСНО також зазначив, що працівниками компанії були представники партії у різних регіонах, а ліквідаційну комісію очолювала головна бухгалтерка партії Валентина Макарова. Власницею компанії виявилася концертмейстерка з Кривого Рогу Оксана Надрага, яка проживає за кордоном. Організацією керував Роман Воробйов, уповноважена особа “Слуги народу” та помічник нардепки Євгенії Кравчук, а до нього – Марина Шатунова, членкиня ради регіональної організації “Слуги народу” в Києві.

Нагадаємо, що НАЗК також перевірило фінансові звіти партії “Голос”, в результаті чого було зупинено державне фінансування партії. У партії “Голос” назвали це небезпечним прецедентом.