Третина росіян – за повернення окупованих територій Україні

Згідно з опитуванням, проведеним «Левада-центром», майже третина росіян готові повернути Україні всі території, окуповані з лютого 2022 року, аби припинити війну. Зміна настроїв триває і поглиблюється в цьому напрямку ще з кінця 2023 року.

Голоси розприділилися таким чином:

  • 31% респондентів підтримають рішення президента Володимира Путіна завершити бойові дії на умовах Києва, що передбачає повний вивід військ з усіх захоплених територій;
  • з них 14% висловили свою повну підтримку;
  • 17% – часткову.

Готовність повернути Запорізьку та Херсонську області

Як показує дослідження, перш за все громадяни готові розлучитися із Запорізькою та Херсонською областями, які були приєднані до Росії восени 2022 року без обласних центрів. Наприклад, місто Запоріжжя так і не вдалося захопити, а Херсон російська армія була змушена залишити. Повернення цих регіонів підтримують 21% респондентів, з яких 7% вважають це «кращим» рішенням, а 14% – «допустимим».

Ставлення до “ДНР” і “ЛНР”

Щодо так званих «ДНР» та «ЛНР», то з ними ситуація складніша. Їх повернення Україні в обмін на мир готові підтримати 16% опитаних. Однак лише 5% називають це «кращим варіантом», тоді як 11% вважають це «допустимим».

Зростання підтримки припинення війни

Інтерес до негайного припинення вогню також зріс до рекордного рівня — 78% росіян вважають такий сценарій прийнятним. Для порівняння, у травні 2024 року таких було 70%, а ще рік тому — 64%.

Зміна настроїв

Цікаво, що майже половина респондентів (47%) вважають, що війна принесла Росії більше шкоди, ніж користі, і ця цифра зросла на 6% у порівнянні з травнем 2023 року. Натомість лише 28% досі вважають війну «корисною» — це на 10% менше, ніж півтора року тому.

Ці дані свідчать про значні зміни в російському суспільстві, де дедалі більше людей починають усвідомлювати негативні наслідки війни для країни. Але є і ложка дьогтю – кремлівську владу ніколи не цікавила думка пересічних громадян, поки вона не спричиняє заколоти або щось подібне.