Апокаліпсис підкрадається: глобальний збій і проблеми з авіацією, банками та ЗМІ показав залежність від цифрових технологій

19 липня стало відомо про масштабний збій системи безпеки CrowdStrike, який вплинув на різні сфери діяльності по всьому світу. Проблеми виникли не тільки в українських банках, таких як Sense Bank, і в компаніях, як “Нова пошта” і Vodafon, але й у багатьох інших іноземних компаніях, банках, комунальних підприємствах, авіакомпаніях, ЗМІ та телекомунікаційних сервісах.

Авіація під ударом

Федеральне управління цивільної авіації США повідомило, що авіакомпанії United Airlines та Delta Airlines призупинили рейси через проблеми зі зв’язком. Порушення також зачепили Turkish Airlines та кілька аеропортів Великобританії.

Відключення телеканалів та ЗМІ

Британський телеканал SkyNews виявився відключеним від мережі через глобальний збій. Індійський новинний канал Times Now повідомив, що причина проблем — “недавнє оновлення CrowdStrike”. Також виникли проблеми в аеропортах Іспанії.

Помилка BSOD у користувачів Windows

Користувачі Windows по всьому світу стикаються з помилкою BSOD (синій екран смерті), що також пов’язане з оновленням CrowdStrike. Компанія випустила попередження про значні проблеми, які впливають на системи Windows.

Ресторани McDonald’s та готелі у кризі

Приблизно третина ресторанів McDonald’s в Японії зупинила свою роботу через проблеми, пов’язані з CrowdStrike. У готелях, таких як Ocean Park Marriott у Гонконзі, персонал змушений використовувати папір та ручки для реєстрації гостей.

Банківські проблеми

Банк Південної Африки Capitec стикається із системними проблемами, хоча карткові платежі все ще працюють. В Ізраїлі проблема також вплинула на банківську систему, що підтвердили в Центральному банку.

Збої в брокерських компаніях

Операції деяких великих брокерських компаній в Індії також постраждали. 5Paisa повідомила про збої через “глобальний збій у Crowdstrike/Microsoft”, а провідний брокер Angel One повідомив про “періодичні проблеми”.

Скасовано хірургічні операції

Через некоректну роботу медичної техніки, яка координується через інтернет і інтегрована з компʼютерами, в Західній Європі масово скасовували заплановані на цей день операції. Про те, чи призвело це до фатальних наслідків, наразі невідомо, але якщо людям, що потребували термінового оперативного втручання, не було надано допомогу, то зрозуміло, що нічим хорошим це закінчитися не могло.

Реакція CrowdStrike

Фірма з ІТ-безпеки Crowdstrike, яка і стала причиною збою, опублікувала записане телефонне повідомлення, у якому говориться, що їй відомо про збої в операційній системі Microsoft Windows, пов’язані з датчиком Falcon. “Дякуємо, що зв’язалися зі службою підтримки Crowdstrike. Crowdstrike знає про повідомлення про збої в Windows… пов’язані з датчиком Falcon”, — прозвучало попередньо записане повідомлення.

Як триває відновлення в Україні

Нагадаємо, минулого року на сервісах “Київстар” стався збій: не працювали сайт та додаток, а користувачі скаржились на перебої у зв’язку в різних регіонах.

Доречі, Україна оперативно справляється з відновленням. За цим показником вона випереджає більшість країн світу, незважаючи на воєнний стан і купу інших проблем, постійні кібератаки з боку Росії та інші виклики. Можливо, швидкість реакції вже напрацьована через постійні випробування і практику пошуку антикризисних рішень практично щоденно.