Енергетична криза найближчим часом призведе до значного подорожчання продуктів харчування

Українські аналітики попереджають, що енергетична криза в країні може спричинити значне зростання цін на основні продукти харчування. Зокрема, виробники хлібобулочних, кондитерських та молочних продуктів прогнозують суттєве підвищення вартості своєї продукції.

Причини зростання цін

За даними «НБН», посилаючись на матеріал Forbes, вітчизняна бізнес-сфера стикається з глобальними відключеннями електроенергії, що змушує підприємства переходити на використання власних генераторів. Однак, це значно збільшує витрати на виробництво, оскільки електроенергія, отримана від генераторів, коштує у 2-3 рази дорожче, ніж електроенергія з централізованої мережі.

Прогнози аналітиків

Експерти прогнозують, що найближчим часом ціни на хліб зростуть на 5-15%, молочні продукти подорожчають до 30%, а вартість кондитерських виробів може зрости вдвічі. Це пов’язано з високими витратами на паливо для генераторів, що перекривають попередньо встановлену націнку на продукцію.

Таким чином, українським споживачам варто готуватися до суттєвого підвищення цін на продукти харчування в умовах енергетичної кризи, яка триває.