Кому в Україні потрібен 5G: як його використовувати звичайним людям

Те, що в Україні запускають 5G,  чудова новина. Проте, більшість людей не знають, чи зможуть його використовувати. Треба зізнатися чесно: ця технологія потрібна далеко не всім. Але є один нюанс: вона стане в нагоді українцям у війні. Отже, що являє собою ця технологія і чого від неї очікувати?

Що відомо

Інформацію про підготовку пробного запуску 5G майже рік тому оголосив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. Цього тижня – 27 травня – компанія цифрового звʼязку Vodafon здійснила тестовий запуск, і він пройшов вдало, без будь-яких неприємних нюансів.

Але це викликало не лише радість в суспільстві, а й багато негативної реакції. Дехто просто висловлюється скептично, а дехто заявляє про те, що це негативно впливає на здоровʼя і хвилі можуть викликати важкі захворювання або навіть смерть після довгого впливу. Зараз зʼявилося кілька петицій, щоб змусити зупинити просування технології. Чи є підстави для такого страху?

Підозріла новинка

Що означає абревіатура 5G? Літера G вказує на стандарт мобільного звʼязку, а цифра 5 означає, що це технологія пʼятого покоління. Справа в тому, що мобільні мережі функціонують в обмеженому діапазоні частот. Діапазон цих радіохвиль для кожного наступного покоління інший, новий.

Хронологія стандарту мобільного звʼязку змінювалась таким чином:

  • 1G . Це відбулося в 80-х роках минулого століття; 
  • 2G. Він дозволив надсилати текстові повідомлення (смс) і зашифровані дзвінки;
  • 3G. З появою цього діапазону стали можливими відеоконференції;
  • 4G. Ще більше розширив можливості швидкого мобільного інтернету таким чином, що стало можна переглядати НD-відео і т.п.

Нові можливості

На даний момент 5G – найбільш швидкісна технологія звʼязку. Вона стане в нагоді, наприклад, геймерам. Вони одразу відчують, що відео набагато швидше завантажуються і нічого не “глючить”.

Але насправді 5G буде корисним навіть для тих українців, які взагалі не використовують мобільний інтернет. Це через те, що технологію дуже чекає армія, адже така швидкість дозволить в режимі онлайн керувати безпілотниками, враховувати погодні умови, координувати одночасно тисячі одиниць техніки.

Насправді, Україна – далеко не передова країна у цьому відношенні. 5G працює вже у понад 90 країнах світу. В Євросоюзі є план закінчити покриття всіх міст і транспортних шляхів цією мережею до 2025 року. 

А я же здоровʼя

Небезпеки бояться не лише зараз. Ще 9 років тому в селі Чернівецької області місцеве населення вирішило сокирами знести вежу мобільного звʼязку, бо вважали, що мобільне опромінення провокує захворювання на рак. А у 2020 році одразу в кількох регіонах Великої Британії люди знесли 70 телекомунікаційних мереж, адже повʼязували появу коронавірусу з мобільним звʼязком. 

Подібні випадки практично не припиняються і до сьогодні. Та вчені запевняють: мобільні станції повністю відповідають стандартам безпеки і не впливають на здоровʼя. Адже люди вже не перше десятиліття користуються мобільними телефонами, тож лікарі встигли детально дослідити це питання. 

За наукою

Всесвітня Організація Охорони здоровʼя на своєму сайті присвятила цьому питанню цілий розділ, де спростовується ідея про шкідливий вплив 5G. Там зазначено, що безліч дослідів, які проводили останні 20 років, дали впевнитися: ризику немає і жодних доказів шкоди не виявлено. Випромінювання радіохвиль пʼятого покоління залишається на тому самому рівні, що і у 80-х роках. Але продуктивність при цьому буде вищою. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *