Мітинги проти відключень світла

Важка ситуація з браком електроенергії переростає в політичну кризу в Україні. Останній тиждень активізувалися заклики до проведення мітингів проти відключень світла, і перші хвилі вже розпочалися. Хто їх організовує і чим вони можуть обернутися, читайте далі.

Найбільші мітинги станом на 19 липня відбулися в Запоріжжі, хоч це не єдине місто, де розгортається бурхлива діяльність в цій сфері. На кілька годин рух запорізьким проспектом було паралізовано, особливо дошкуляло це людям, які в цей час намагалися дістатися на роботу. Зазначається що на мітинг прийшли більше трьох сотень людей, незважаючи на аномальну спеку.

Мітингувальники не завжди скоординовано висувають свої вимоги і претензії, але основні з них такі: 

  • Відмінити відключення електроенергії і повернути стан енергетики до довоєнного періоду. Як зробити це за умови руйнування обʼєктів після російських атак, мітингувальники не хочуть знати.
  • Запровадити “справедливі відключення”. Це означає, що треба відключати всіх мешканців міст без винятку, навіть якщо вони заживлені разом з обʼєктами критичної інфраструктури. Скільки часу і потребує таке перепідключення, їх не цікавить.
  • Перестати експортувати електроенергію в країни ЄС.

Останній пункт активно розповсюджується російськими наративами, направленими на розхитування ситуації в Україні.  хоч ніяких доказів цьому немає, велика кількість людей чомусь “шукають зраду” саме в цьому пункті.

Мітингуючі зазначають, що мають великі проблеми і побутовому житті, що на 100% відповідає дійсності, і вимагають швидких рішень за пару днів. Вони підкреслюють: організаторів у акції немає. Дивно лише те, що під час таких зібрань зовсім не згадується про причини енергетичної кризи, а саме – про російську агресію. Це здебільшого озвучується як суто внутрішня проблема через корумпованість і навмисне погіршення життя людей. 

Чи здатні ці дії привести до катастрофічних наслідків? Місцева влада вважає, що так. Але в першу чергу все залежить від свідомості самих громадян, які мусять зрозуміти, кому на користь йдуть їхні дії.