Нарешті відключень світла стане меньше: Міненерго порадувало українців

Міністерство енергетики України повідомило про успішне підключення до енергосистеми одного з атомних енергоблоків, який раніше був на плановому ремонті. Ремонт завершили раніше строку, що значно вплине на стабільність енергосистеми та зменшить дефіцит електроенергії.

У середу, 24 липня, у західному та частково південному регіонах України плануються обмеження електропостачання з 18:00 до 24:00, тоді як у всіх інших регіонах вони діятимуть з 0:00 до 24:00.

Маштаби ремонту

Цього року ремонти проводять на восьми енергоблоках Рівненської, Південноукраїнської та Хмельницької АЕС. На Запорізькій АЕС ремонти не проводять з моменту її окупації.

З березня 2024 року Росія здійснила вісім ракетно-дронових атак на енергосистему України, що спричинило пошкодження електростанцій та зменшення їхньої виробничої потужності, заявили в Укренерго.

Репетиція зими

В той же час посадовці назвали нещодавній період, коли в Україні тримався надзвичайно спекотний антициклон, “репетицією зими”. Йдеться про те, що генерації електроенергії катастрофічно бракувало, тому більшість українців були змушені понад півдоби щодня залишатися без світла. Це призвело до проблем з роботою побутової техніки, неможливістю подекуди приготувати і зберігати їжу та ін. 

Саме до такого режиму закликають завчасно підготуватися громадян, хоч і є сподівання, що енергосистему вдастся дещо відновити та налагодити. Але треба усвідомлювати, що і Росія не полишить спроб викликати в Україні блекаут, тому нехтувати підготовку не варто.