На старт, увага, марш! – ціни на пальне різко зростуть 

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає підвищення акцизів на пальне. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк. За його словами, закон набуде чинності 1 вересня, після публікації в офіційному виданні, що має відбутися сьогодні або завтра.

Нові ставки акцизного податку

Згідно з документом, до 2028 року ставки акцизного податку на пальне будуть поступово збільшуватись і становитимуть:

  • Бензин: 359 євро за 1000 літрів
  • Дизельне паливо: 330 євро за 1000 літрів
  • Скраплений газ: 70 євро за 1000 літрів

Історія питання

18 липня Верховна Рада України прийняла у другому читанні законопроєкт, який передбачає підвищення акцизного податку на пальне. Очікується, що внаслідок цього дизель і бензин подорожчають на 1,5-2 гривні за літр. Додаткові надходження від акцизу будуть спрямовані на фінансування потреб Збройних сил України.

Економічні наслідки

Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що підвищення акцизів може призвести до зростання цін, але воно не повинно бути настільки значним, щоб суттєво вплинути на інфляцію.

Однак засновник логістичної групи компаній “Прайм” Дмитро Льоушкін вважає, що подорожчання пального спричинить зростання цін на всі товари. Це пов’язано з тим, що паливні витрати закладені в собівартість усіх виробництв, а в умовах масових відключень світла бізнес змушений використовувати генератори, що додатково підвищує витрати.