«Нехай прийде Санду!»: чому фермери з Молдови перекрили кордон із Румунією

Днями сотні молдавських працівників сільськогосподарської сфери перекрили найбільшу ділянку кордону з Румунією – контрольно-пропускний пункт Леушени – Албіця. Учасники протесту вимагали від офіційного Кишинева виділити додаткові кошти на розвиток аграрного сектору, запровадити мораторій на банківські штрафи для фермерських господарств та нарешті виділити збитковим підприємствам компенсацію за втрати врожаю. Протестувальники вимагали негайної зустрічі з президентом Республіки Молдова (РМ) Майєю Санду та прем’єр-міністром країни Доріном Речаном.

Слід особливо відзначити, що самі собою фермерські протести в РМ почалися ще наприкінці 2023-го року. Тоді молдавська влада категорично відмовилася розглядати питання про надання місцевим фермерам додаткових коштів після найбільшого за останні кілька років неврожаю кукурудзи та соняшнику – основної аграрної продукції Молдови. Щоправда, згадані протести не мали якогось масштабного характеру та відбувалися хаотично. Цього разу доведені до відчаю аграрії виступили, якщо так можна сказати, єдиним фронтом і, як виявилося, вже завдали істотного економічного удару не тільки по самій РМ, а й по сусідній Румунії. «Ми на межі розорення, наш голос має бути почутий», – резюмував один із лідерів акції Серджіу Стефаненко. І додав, що у разі подальшого невиконання відповідних умов «уряд Молдови зокрема і світ загалом відчують усі масштаби молдавської сільськогосподарської кризи».

Якщо ще не відчули, то, мабуть, уже побачили. Кадри блокування КПП «Леушени – Албіца» були опубліковані на перших сторінках найбільших друкованих видань і вийшли в ефір найбільших телевізійних каналів як у Європейському союзі, так і за його межами. На кадрах видно, як десятки тракторів та комбайнів перекрили під’їзди до контрольно-пропускного пункту, а сотні маніфестантів відмовилися відкривати дорогу навіть пасажирським автобусам легкових автомобілів. «Нехай прийде [президент Молдови Майя] Санду та її оточення, – кричали демонстранти. – Нам треба з нею по-людськи поговорити!». На запитання, чому з главою держави не можна «по-людськи поговорити» за будь-яких інших обставин, вони цілком резонно парирували, що представники офіційного Кишинева відмовляються вислуховувати їхню точку зору в кабінетах та на форумах у Всесвітній мережі.

«Склалася патова ситуація, – сказала у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE румунський оглядач Аурелія Віктор. – З одного боку, ігнорування вимог і сподівань тих самих фермерів уже знизило рейтинги уряду Речану в очах європейської громадськості. З іншого боку, відносно небагата Молдова просто не в змозі виділяти нові кошти на покриття боргів аграріїв. Єдина надія тут має бути на Євросоюз». Найімовірніше на сусідню Румунію, яка є основним політичним партнером Кишинева та його фактичним апологетом у ЄС. Але ось у чому справа: на даний момент Бухарест також не може допомогти ні молдавським фермерам, ні молдавській владі у вирішенні цієї кризи. Нагадаємо: раніше у самій Румунії працівники сільськогосподарського сектору також проводили масштабний страйк, вимагаючи додаткових соціальних гарантій. Тоді колапсу вдалося уникнути лише завдяки особистому втручанню румунського президента Клауса Йоханніса.

Чим і коли закінчаться протести у Молдові – однозначно сказати важко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *