Паралімпіада 2024 у Парижі: чим дивуватиме

У Парижі відбулося відкриття літньої Паралімпіади, яку, як і Олімпіаду-2024, назвали унікальною. Це був перший раз, коли Паралімпійські ігри проходили у Франції, хоча країна вже тричі приймала Олімпійські ігри. Україна на Паралімпіаді-2024 була представлена 140 параатлетами, які змагалися у 22 видах спорту. На церемонії відкриття український прапор несли веслувальник Роман Полянський та фехтувальниця Олена Федота-Ісаєва.

Церемонія відкриття

Церемонія відкриття вразила своєю масштабністю. Як і на Олімпіаді-2024, Паралімпіаду відкрили не на стадіоні, а в самому серці Парижа – на площі Згоди. Між Луксорським обеліском і Тріумфальною аркою сотні тисяч людей стали свідками цього грандіозного дійства. Парад делегацій паралімпійців проходив Єлисейськими полями від площі Клемансо до площі Згоди. У ньому взяли участь майже 4 400 спортсменів.

Головний режисер церемонії Тьєррі Ребуль розповів, що, окрім звичних церемоніальних моментів, на площі Згоди були розміщені чотири сцени, на яких відбувалося абсолютно нове шоу. На цих сценах виступили 140 танцюристів, серед яких були й люди з обмеженими можливостями.

Головна споруда Паралімпіади

Центральним символом Паралімпіади в Парижі стала Тріумфальна арка, на якій розмістили агітос — символ паралімпізму. Цей символ складається з трьох асиметричних півмісяців червоного, синього та зеленого кольорів, що символізують рух паралімпійців до спільної мети. Раніше агітос був розміщений на Тауерському мосту в Лондоні у 2012 році та на Токійській затоці у 2021 році.

Цього разу, на відміну від попередніх ігор, символи Олімпіади та Паралімпіади з’явилися одночасно, і їх було добре видно з Єлисейських полів, адже вони досягали висоти майже 50 метрів.

Медалі Паралімпіади

Медалі Паралімпійських ігор-2024 виконані у французькому стилі та містять частинку Ейфелевої вежі. Лицьова сторона медалей однакова для обох ігор — Олімпійських та Паралімпійських, з полірованим золотом, що символізує Місто світла. На зворотному боці медалей вигравірувано “Париж 2024” шрифтом Брайля, що дозволяє незрячим спортсменам відчути цінність своєї нагороди.

Українська збірна на Паралімпіаді

На Паралімпійських іграх-2024 Україну представляють 140 спортсменів, серед яких 96 чоловіків і 44 жінки. Вони змагатимуться у 17 з 22 видів спорту, що буде рекордом для України на Паралімпійських іграх. Українці виступатимуть в таких дисциплінах, як легка атлетика, паверліфтинг, дзюдо, стрільба з лука, настільний теніс, фехтування на колісних кріслах та інші.

На попередніх Паралімпійських іграх у Токіо українські спортсмени здобули 98 медалей, серед яких 24 золотих, 47 срібних і 27 бронзових, зайнявши шосте місце в загальному медальному заліку.

А що росіяни і білоруси?

Цього разу, вперше від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, спортсменам з російськими та білоруськими паспортами було дозволено виступати на Паралімпіаді. Проте вони братимуть участь як нейтральні спортсмени, без права використовувати державну символіку своїх країн, а їхні результати не враховуватимуться у медальному заліку. Усього на Паралімпіаді виступлять 90 спортсменів з Росії та 8 з Білорусі.