Польща готує громадян до війни: навчання хочуть запровадити навіть в дитсадках

Про це повідомив Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш. Те, що країна стоїть на порозі реального зіткнення з Росією, давно не секрет. Незважаючи на це, більшість поляків вже не відчувають хвилювання з цього приводу порівняно з початком повномасштабної війни в Україні, а тому думки про підготовку вже не виникають. Однак, слова Міністра оборони стали холодним душем.

Повномасштабна підготовка

Владислав Косіняк-Камиш вважає, що навчання мусять бути універсальними і такими, що охоплюють всіх поляків. Але щоб проводити їх і загалом підвищити обізнаність населення в питаннях цивільної оборони, треба прийняти відповідний закон, на базі якого втілюватимуться всі заходи, адже в плані захисту населення є дуже багато моментів, які потребують рішення. 

Головна проблема полягає в тому, що останнім часом влада була зосереджена на Законі про захист Вітчизни, а Закон про цивільну оборону на цьому фоні відійшов на другий план. 

Головні питання, на які треба звернути увагу під час такої підготовки, стосуються першої допомоги. Такою інформацією, на думку Міністра оборони, повинні володіти всі без огляду на вік, навіть дошкільнята. Такий же підхід мусить бути і в питаннях надання першої допомоги. Всі вікові і соціальні групи повинні знати, як вести себе в критичних ситуаціях. 

Додатковий стрес для дітей

Проте, таку точку зору не всі вважають доцільною. Подібну підготовку, особливо для дітей, спеціалісти вважають фактором, що може викликати додатковий стрес. Батьки теж неоднозначно реагують на подібну ініціативу.  

Насправді, програми навчання дітей сильно відрізняються від таких же для дорослих, і як сприйме їх окремо взята дитина, можна передбачити не завжди. Щоб розробити ці заняття, треба буде робота багатьох психологів.

Відмовлятися від стратегії підготовки не будуть, адже критичними вважаються такі пункти:

  • підготовлена армія;
  • менеджмент і логістика;
  • підготовка громади і суспільства.

Тому саме держава має врегулювати всі три фактори. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *