Причина відсутності світла – не лише Росія: названо ще один фактор

Традиційно вважалося, що основну відповідальність за постійні обмеження електроенергії покладають повністю на Росію. І це певною мірою так і є, адже саме дії російської армії направлені на те, щоб викликати блекаут в Україні. Але спеціалісти пояснили: справа не лише в цьому.

Детально ситуацію пояснив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. На всю енергетичну систему зараз діють два потужні негативні фактори:

  • руйнування через постійні обстріли російськими ракетами;
  • негативний вплив з причини постійних включені і вимикань. 

Система запроектована таким чином, що в подібному режимі працювати не запрограмована. Це приводить її в надмірно крихкий стан, особливо, якщо врахувати, що побудована вона давно і вже морально застаріла. 

“Всі ці включення та виключення вони вкрай негативно впливають на енергосистему в цілому та на обладнання, причому на обладнання на всіх рівнях – від квартирного до трансформаторів та іншого обладнання на великих високовольтних підстанціях”, – підкреслив Харченко.

Сподівань на те, що в найближчому часі можна буде якось уникнути аварійних відключень, не може бути. Навіть якщо застосують певні антикризові рішення, будуть залучати до системи сонячні панелі або вітрові генераційні установки, аварії все одно відбуватимуться, залишаючи окремі населенні пункти без живлення. Передбачити аварійні ситуації неможливо, а на ліквідацію їх наслідків потрібен час.