Ситуація в енергетиці: що очікувати восени?

До кінця літа ситуація в енергетиці здавалась стабільною. Після періоду без відключень світла, на минулому тижні знову з’явилися графіки відключень на три дні. Базові прогнози передбачали, що вересень і жовтень можуть пройти без значних відключень, або з невеликими чергами на одну-дві години у вечірній час.

Погіршення в листопаді

З настанням листопада, коли розпочнеться опалювальний сезон, споживання електроенергії значно зросте, що призведе до повернення графіків відключень. Це пов’язано з активним використанням обігрівальних приладів, запуском теплокомуненерго, скороченням світлового дня та зниженням ефективності сонячної генерації.

Можливі серйозні відключення

Директор спеціальних проєктів у НТЦ “Псіхея” Геннадій Рябцев зауважив, що при температурах нижче нуля можуть вводитися графіки на три-чотири черги, тобто по 12-16 годин без світла. Він підкреслив, що без відключень обійтися не вдасться через великий дефіцит генерації.

Вплив останніх атак на енергетику

Атака на енергетичні об’єкти 26 серпня, найбільша за час повномасштабної війни, внесла свої корективи. В більшості регіонів країни виникли аварійні та превентивні відключення. Директор енергетичних програм “Центра Разумкова” Володимир Омельченко зазначає, що ситуація з передачею електроенергії ускладнилася, особливо на лівий берег України, де важко передавати електроенергію з правобережжя, де розташована більшість електростанцій.

Омельченко вважає, що жорсткі графіки відключень можуть зберігатися до вихідних, хоча з кожним днем ситуація може покращуватися. Вже з початку вересня можна очікувати на помітне зменшення відключень, за умови, що не буде нових масованих атак.

Підготовка до опалювального сезону

Україна, як і минулого року, планує пройти наступний опалювальний сезон на газі власного видобутку. До 1 листопада потрібно накопичити 13,2 млрд кубометрів газу, і, за словами “Нафтогазу”, з огляду на збільшення темпів видобутку на 7%, ця мета досяжна. Геннадій Рябцев не бачить загроз через можливу нестачу газу, навіть з урахуванням можливого зростання споживання на нових газотурбінних і газокомпресорних установках для генерації електроенергії.

Загрози для великих міст

Однак, деякі загрози все ж таки існують, особливо для великих міст і багатоповерхових будинків. Через перебої з електропостачанням може виникнути проблема з подачею води на верхні поверхи та роботою каналізаційних систем, що може стати серйозним викликом під час зимового періоду.