“Терміново до Росії!” – хто ці люди, які рвуться туди?

Чому попри численні попередження, сотні людей щодня перетинають кордон з Росією? У Нарві, на кордоні Естонії та Росії, хоча офіційно не рекомендується відвідувати Росію, люди все одно продовжують їхати. Що саме їх тягне в країну-агресора, і хто ці мандрівники?

Попередження, які ігнорують

На прикордонному пункті пропуску Нарви стоять яскраві плакати, що попереджають: «Не їдьте в Росію» та «Не підтримуйте агресію Росії проти України». Однак для багатьох це не є аргументом зупинитися. Через цей пункт проходить один із небагатьох офіційних шляхів зі Шенгенської зони до Росії, тому щодня його перетинає від 1300 до 1800 осіб. Але хто вони, ці люди, які продовжують свою подорож?

Підпільний бізнес на кордоні

Один із великих викликів для естонських прикордонників – контрабанда. Щодня митники знаходять у багажах європейські товари, що потрапили під санкції, такі як розкішні вина, електроніка, військова техніка або ж подвійного призначення, наприклад, дрони чи прилади нічного бачення. Контрабанда організована, а її «кур’єри» часто навіть не підозрюють, що перевозять заборонені речі. Люди з низькими доходами заробляють на перевезенні товарів через кордон, не розуміючи, що піддають себе штрафам або навіть кримінальним переслідуванням.

Хто стоїть у черзі

Черга на пропускному пункті в Нарві часом розтягується на сотні метрів, а дехто з мандрівників навіть бере із собою розкладні стільці. Багато хто чекає годинами, аби потрапити до Росії. Деякі з них навіть не приховують, що намагаються «купити» місце в черзі – є ті, хто бере сотні євро за можливість пройти швидше.

Один із таких мандрівників – молода жінка, яка каже, що їде відвідати свою родину, що живе у Росії. Для неї це подорож до рідних, що набагато краща за відеодзвінки. Подібних випадків безліч, коли люди перетинають кордон заради сімейних зв’язків.

Чужинці в Росії: чому їдуть іноземці?

Неймовірно, але серед тих, хто перетинає кордон, є й іноземці з Західної Європи. Дехто, як наприклад італієць із Бергамо, їде до Санкт-Петербурга, де його чекає родина. А є й ті, хто вирушає до Росії з цікавості або для відвідування друзів. Француз на ім’я Батіст вирішив скористатися можливістю і побачити Санкт-Петербург під час своєї подорожі Прибалтикою. І хоча він чув про попередження західних урядів про ризики поїздок до Росії, його це зовсім не турбує. Він не боїться.

Путіністи та їхні ідеали

Окрема група людей, які перетинають кордон, – це ті, хто підтримує політику Путіна. Наприклад, Джеймс, 45-річний ірландець, що живе в Росії з 2010 року, переконаний, що винні у війні не росіяни, а американці. Він їздить до Великої Британії, але живе в Росії і вважає її своїм домом.

Є й інші приклади, як 60-річна художниця Інна з Великої Британії, яка повертається в Санкт-Петербург після того, як купила будинок у Пскові. Вона вірить у «російські цінності», але не може точно пояснити, що це за цінності. Для неї подорож до Росії – це шлях до «кращого майбутнього».

Незважаючи на всі попередження західних спецслужб, заборони та санкції, люди продовжують перетинати кордон з Росією. Для одних це сімейні зв’язки, для інших – бізнес або ідеологічні переконання. Але всіх їх об’єднує одне – бажання, всупереч усім труднощам, потрапити до країни, яка сьогодні є епіцентром міжнародних конфліктів.