Асиметрична війна: чи зможе Україна правильно використати асиметрію

Військові аналітики все частіше під час коментарів чи прогнозів щодо російсько-українського конфлікту згадують про асиметричну війну. Що це таке і чи застосовує її Україна, читайте далі в статті. 

В чому полягає асиметрія

Сам термін означає, що у двох ворогуючих армій є значна різниця у ресурсах. Симетрична війна передбачає більш-менш рівні можливості, кількість військ, техніки, що робить їх боротьбу зіткненням подібних тактик, які відрізняються тільки у виконанні та невеликих деталях. Асиметрична війна – повна протилежність цій картині, і характеризується двома основними рисами:

  • ресурси сторін майже неспівставні;
  • суперники намагаються знайти і використати самі суттєві недоліки ворога. 

Крім класичної війни до асиметричних відносять і партизанщину, тероризм, повстання тощо.

Конфлікт Росії і України – стовідсотковий приклад асиметричної війни. Такою ж була і так звана “Зимова війна” Росії з Фінляндією 1939-1940, в якій росіяни зазнали дуже великих втрат, але так і не досягли повністю поставлених цілей. 

Те, що треба

Саме тактика асиметрії допомогла ЗСУ не лише зупинити просування ворога у 2022 році, а й повернути велетенські території під свій контроль.  Наступний етап асиметричної війни ми спостерігаємо саме зараз, і стосується він російсько-українського протистояння на Чорному морі.

Перед самим початком повномасштабного нападу склад Чорноморського флоту РФ було значно посилено, про що наполегливо повідомляли розвідки західних партнерів. Росіяни перекидали свої великі десантні кораблі в чорноморську акваторію, і станом на 24 лютого 2022 року їх там локалізувалося 11. За 2 роки війни з робочого стану виведено шість, декотрі не підлягають відновленню, а ті, які підлягають, вдасться відбудувати не швидко. Якщо взагалі це визнають економічно доцільним. 

Протистояння на морі – приклад ведення асиметричної війни з боку України. Саме той факт, що у ЗСУ відсутній флот, зробив ставку на знищення Чорноморського флоту РФ чудовим асиметричним кроком.

Не фінал

Головні знищені обʼєкти з лютого 2022 року:

  • Ракетний крейсер “Москва”. Він став найдорожчою військовою втратою цієї війни, що оцінюється в 750 млн доларів. Затонув 14 квітня 2022 року.
  • Великий десантний корабель “Мінськ”. На початку лютого 2022 року через Сирію прибув у Крим. 13 вересня того ж року атакований. Чи варто його відбудовувати, ще не вирішено.
  • Корабель “Новочеркаськ”. Перший раз був атакований у Бердянську ще в березні 2022 року, а остаточно затоплений у Феодосії 26 грудня 2023 року. Поруч з ним напівзатонув ще один навчально-тренувальний корабель.

Два останні великі кораблі побудовані свого часу в Польщі. За натівською класифікацією вони належать до класу “Ропухи” і є критично важливими для війни з Україною, тому перед початком вторгнення практично всі кораблі цього типу були перекинуті на Чорне море з Балтійського та Північного флоту.

Зараз до складу Чорноморського флоту РФ входять: 

  • “Цезар Куніков” (підбитий в квітні 2022 року);
  • “Ямал”;
  • “Азов”;
  • “Корольов”.

Здатність ЗСУ виводити з ладу флагманів стала прикрим відкриттям для російської сторони. Але це не означає, що подальша тактика оборони України триватиме в тому ж напрямку. Чим “свіжіші” і оригінальніші ідеї, тим більше ефекту вони мають в асиметричному протистоянні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *