Балтія будує бункери, щоб захиститися від Росії: загроза усвідомлена

В січні представники Міністерств оборони Естонії, Латвії і Литви підписали документ, згідно з яким на кордонах з Росією і Білоруссю буде побудовано кілька сотень фортифікаційних споруд. Здається, прибалтійські країни розуміють, що перспектива зіткнення з Росією в майбутньому – не припущення, а реальність. 

Як повідомили посадовці, це продуманий проект, який просто необхідний в звʼязку з реальною безпековою ситуацією.

Часи змінилися

Потреба в укриттях – висновок, зроблений на основі війни в Україні. Раніше Естонія, Латвія і Литва робили в підготовці акцент на такі фактори:

  • техніка;
  • боєприпаси;
  • жива сила.

Тепер вирішено, що Естонія повинна мати змогу защищатися практично з першого метра. Це важливо також для відчуття безпеки естонців, яке знижується практично з кожним місяцем. Наявність таких оборонних споруд має на меті два пункти:

  • стримувати російську агресію;
  • за необхідності тримати оборону.

Країни Балтії – це одна з найбільш ймовірних зон операції, тому Естонія, Латвія і Литва ведуть проект скоординовано.Укриття повністю відповідатимуть оновленому регіональному оборонному плану, який прийнятий НАТО. В цій концепції поєднуються превентивні і польові заходи. Загальна картина враховує елементи на місцевості, які здатні підтримувати діяльність різних підрозділів, вести оборону на опорних пунктах і зупиняти війська ворога.  

Як це виглядатиме

Зазначається, що мережа бункерів на кордоні – оптимальний варіант для мирного часу, адже вибухівка чи колючий дріт тут становили б перешкоди. Заплановано побудувати 600 бункерів з бетону. Більшість збираються розташувати на сході Естонії, а невелику частину – в центрі недалеко від Чудського озера. Фортифікаційні споруди дадуть час для того, щоб союзні війська встигли прийти на допомогу. 

Спеціалісти зазначають, що війна в Україні послабила потенціал Росії, проте вона відновить його за 2-3 роки. Країни Балтії мають намір підготуватися за цей проміжок так, щоб ціна нападу на Естонію для Кремля була максимальною. 

Що стосується саме бункерів, то вимоги до них такі:

  • стійкість проти прямого влучення 152-мм снаряду;
  • місткість – 10 осіб;
  • розмір – 30 метрів квадратних;
  • наявність місця для сну.

В той же час тут розуміють, що довго утримувати оборону проти наступу Росії не вийде. Максимальний термін – тиждень. Литві буде легше утримувати кордон з боку Калінінграду через наявність природної перешкоди – річки Неман. Якщо на литовському узбережжі буде достатньо вогневої зброї, то атаку можна буде призупинити підривом мостів через Неман. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *