Формат Другої світової: особливості контрнаступу ЗСУ

Контрнаступ триває. В інформпросторі спостерігається закономірна подвійна ситуація: українська сторона заявляє про значні успіхи, а російська – про повний провал плану контрнаступу. Як і завжди, правда прихована десь посередині. Однозначно, що ситуація на фронті змінилась. Яка вона зараз, та від чого залежить подальший перебіг подій, читайте далі.

Хто кого здивує

Перевага в боях завжди на стороні того, хто постійно дивує ворога. Саме тому і росіяни, і українці безупинно змінюють тактику. 

Військові спеціалісти зазначають, що загальна схема боїв зараз нагадує бої під час ІІ Світової: це лобові штурми, направлені на подальший вихід на оперативний простір, який дасть змогу здійснити оточення підрозділів супротивника. 

Історія по спіралі

Прослідковується ще одна паралель: як і в 40-х роках минулого століття, військове командування РФ робить заяви про те, що їх армія легко знищує кращі за якістю та оснащенням ворожі війська з мінімальними втратами. Очевидно, що це було неправдою, як і зараз. 

За даними Вермахту втрати радянської армії на мінних полях становили 10-90% техніки першої хвилі. Найімовірніше, показник і зараз коливається в цих межах.

Козирі Росії

Серед переваг російської армії можна виділити такі:

  • контроль над панівними висотами, з яких легше вести оборону;
  • сильні засоби радіоелектронної боротьби по здобуванню інформації про розташування радіоелектронних засобів, систем керування військами і зброї противника;
  • перевага в кількості артилерії;
  • перевага в авіації – дуже важливий фактор;
  • протитанкові керовані ракети;
  • великі заміновані площі.

Незважаючи на це, в Росії заговорили про необхідність нової масової мобілізації, з чого випливає висновок: російське командування в напруженні.

Каховка як зброя

Росіяни отримали перевагу і через підрив Каховської ГЕС. Значне затоплення Херсонської області зменшило там площі територій, де ведуться бої, а отже військові підрозділи можна перекинути на більш актуальні напрямки. Це забезпечило ущільнення російських позицій і вогню в зоні атак.

Першогчергові завдання ЗСУ

Зі свого боку для результативного контрнаступу українська армія має вирішити такі першочергові завдання:

  • або захоплення панівних висот, або взяття ворожих підрозділів в оточення;
  • перекривання логістичних мереж росіян вздовж залізничних шляхів – Токмак, Пологи, Мелітополь.

Успіхи ЗСУ в цьому напрямку є, хоч і здобуваються вони повільніше, ніж хотілося б.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *