Вашингтон надасть Києву касетні боєприпаси. Навіщо?

Минулої п’ятниці радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван офіційно заявив про намір Вашингтона поставити Україні велику партію касетних боєприпасів. За словами Саллівана, зазначений вид озброєнь дозволить ЗСУ досягти значних успіхів у контрнаступі на Донбасі. При цьому подібне рішення Вашингтона викликало неоднозначну реакцію навіть серед союзників Сполучених Штатів щодо НАТО.

Слід зазначити, що відповідну ідею, запропоновану низкою американських політиків, глава американської держави Джозеф Байден схвалив далеко не відразу. Раніше господар Білого дому висловлював занепокоєння через можливі наслідки такої акції. Мовляв, касетні снаряди заборонені міжнародними конвенціями, і використання бомб цього виду може призвести до масштабних жертв серед мирного населення. Втім, лобістам вдалося переконати президента у винятковій потребі угоди. По-перше, широко розрекламований контрнаступ українських збройних сил просувається щодо повільних темпів. По-друге, у ЗСУ відзначається брак «звичайних» боєприпасів. І, нарешті, по-третє, самі США не мають можливості в раніше заявлених обсягах регулярно відправляти Києву «традиційні» ракети.

«Ми вже зробили своїм оборонним підприємствам необхідні замовлення, проте на їхнє виконання знадобиться не менше півроку, – резюмував, зокрема, Салліван. – У той же час на складах Пентагону зібралася величезна кількість касетних аналогів, які наша армія давно не використовує». А ось тут уже із заявою виступили сам Байден, який підкреслив, що, таким чином, Америка зможе зробити практично неоціненний внесок у наближення української перемоги. Щоправда, тут він поспішив обмовитися і наголосив, що той самий Вашингтон наполягатиме на «гуманному використанні» українською армією цього виду озброєнь.

Що саме мається на увазі під останнім формулюванням, Байден не уточнив. Втім, аналітики, включаючи деяких генералів армій Німеччини та Франції, висловили сумнів щодо того, що касетні бомби взагалі можна використовувати «гуманно» чи «обережно». Вся справа у системі зазначених боєприпасів. Така бомба, що розкривається в польоті, несе в собі сотні зарядів, які вражають все живе в радіусі до 500 метрів. Крім того, її окремі елементи, які не здетонували під час падіння на землю, цілком можуть вибухнути через місяці або навіть роки після згаданого використання.

Як би там не було, у Вашингтоні наполягають, що в даному конкретному випадку йдеться про передачу Києву якісних та відносно сучасних одиниць, які у разі грамотного проведення військових операцій становлять для мирного населення мінімальну загрозу. Передбачається, що перша партія «касет» прибуде в Україну вже протягом кількох тижнів.

Скільки саме боєприпасів буде поставлено Сполученими Штатами Києву, наразі не повідомляється. Цікаво, що у цьому контексті Вашингтон не робить із цього якогось секрету. «Забезпечимо ЗСУ у рамках військової необхідності, – йдеться у документі американського військового відомства. – Надалі можна буде розглянути продовження контракту у рамках масштабної військової допомоги, а також збільшення обсягів постачання».

Водночас у США зазначають, що вони не закликають партнерів по НАТО наслідувати їхній приклад і ділитися з Києвом відповідними видами зброї. Та, як показує практика, на сьогоднішній день і не потрібно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *