Велика спокуса: скільки коштує нагодувати українську армію

В січні стався гучний скандал: після публікації з цінами на закупку продуктів для військових ЗСУ стало зрозуміло, що на армії безсовісно нажилися, адже ціни в 2 або 3 рази вище, ніж в магазинах. Розголос був такий, що навіть під Міністром оборони Резніковим захиталося крісло. Але він на місці, зате створено антикорупційну громадську раду, яка мусить контролювати процес закупівлі харчів для військовослужбовців. Однак, питань залишилось багато.

Хто постачає для Міноборони?

Після скандалу відбулось дві важливі зміни:

  • зменшили кількість угод з постачальниками;
  • знизили вартість продуктів у контрактах.

Всього на цей рік постачальників вісім. Теоретично це означає, що проконтролювати їх легше. Але є нюанси:

  • спільноті доступні лише номери контрактів;
  • назви компаній – не в доступі.

По суті, вони залишаються “темними конячками”.

Золота картопля

Самі військовослужбовці змогли отримати інформацію про одного постачальника – це ТОВ “Гарна страва”. Вартість контракту між ними і Міноборони на рік становить біля 3 млрд гривень. 

В січні і в лютому поточного року в накладних, за якими “Гарна страва” постачала товари, ціни теж завищені. Наприклад, картопля коштує 27 грн за кг з ПДВ, в той час, як в магазинах ії ціна у березні становила 13-16 грн. Така ж ситуація з буряком і капустою. По деяким позиціям різниця доходить до 10-20 грн.

Хто вигадує ціну?

Представник компанії розповів, що процес проходить так:

  • постачальники самі пропонують свою ціну, яку вписують в каталог;
  • при цьому орієнтиром є сума, яку Міноборони визначає на одного бійця на добу.

До постачання значаться навіть такі екзотичні продукти, як ананаси, проте найвигідніше робити націнку на ходових продуктах (картоплі, яблуках, яйцях, цибулі тощо), і тоді прибуток буде рости завдяки великим обсягам. 

А що з яйцями по 17 грн?

Їх постачальником був “Актив компані”. Він довго залишався найбільшим постачальником Міноборони. Офіційно фірма повʼязана з колишніми директорами держпідприємств, які забезпечували Міністерство оборони України. 

За даними журналістів, що займалися розслідуванням цього питання, “Актив компані” – лише одна з багатьох фірм, які періодично перереєстровуються заново і виставляються на держзакупівлі знову, не змінюючи суті і кінцевого “отримувача” прибутку.

Чи можна це вважати корупцією

Контракти від Міноборони зазначають суму 40 млрд грн. Якщо припустити, що підрядник “наварює” дуже скромно – десь 2%, то це вже становитиме 250 млн за рік. Чи обмежаться постачальники скромною маржею – дуже сумнівне питання.

Пряме питання – чесна відповідь

Коли питання контролю компаній-підрядників задали Міністру оборони Резнікову, він відповів, що не може особисто контролювати кожен контракт, як і будь-який міністр. 

Щоб здійснювати контроль, втілено наступне:

  • періодична перевірка зовнішнього аудиту;
  • створення антикорупційної ради.

Функція антикорупційної ради – відслідковувати законність тендерів, закупівель та постачання. В неї входить 15 осіб, яких набрали під час відкритого конкурсу.

Отож, добре, що ціни після скандалу впали. Але суспільство повинно і надалі моніторувати діяльність постачальників, щоб досягти цін відповідних до цін в магазинах, які і так надають змогу мережам отримувати прибуток. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *