Вибору немає: чи надасть Іран Росії балістичні ракети

Ісламська Республіка Іран (ІРІ) має всі необхідні потужності для розвитку виробництва балістичних ракет, які згодом будуть продані Російській Федерації. З такою сенсаційною заявою виступив представник американського Білого дому Джон Кірбі. За його словами, Тегеран розробив новий план військової співпраці з РФ, який може “докорінно” змінити хід війни в Україні. Незважаючи на те, що іранська влада категорично спростовує цю інформацію, деякі експерти схильні визнати правоту Кірбі.

Слід особливо зазначити, що сам автор згаданої сентенції змушений був визнати, що він висловлює виключно власну думку. “Існують дані нашої розвідки про бажання Ірану продати Москві “балістику”, – зазначив зокрема Кірбі. – Немає жодних сумнівів, що це бажання рано чи пізно буде втілено в життя”.

Отже, про що все-таки йдеться? У Вашингтоні будь-якої зрозумілої відповіді на це питання не дають. Та цього й не потрібно. Раніше американський Інститут вивчення війни (ISW) вже публікував звіт, згідно з яким ІРІ безоплатно передасть Кремлю кілька балістичних ракет, після випробування яких можна буде говорити про серійний продаж РФ цієї іранської продукції. Але ось у чому справа – у відповідному прогнозі йшлося про ракети двох типів: Zolfagar і Fateh, які вже стали своєрідною “візитною карткою” оборонної промисловості ІРІ. При цьому обидві моделі лише проходять заводські випробування та експортного сертифіката не можуть мати як такого.

І це ще не все. 18 жовтня поточного року Рада безпеки ООН зняла обмеження на передачу Іраном технологій військового призначення. На цьому тлі ІРІ моментально презентувала модернізовану версію свого бойового дрону Shaheed-238. Подейкують, що ця модель активно використовується росіянами в Україні. Здавалося б, наступним логічним кроком Тегерана буде відправка до Росії зброї масового ураження.

Втім, у США, схоже, думка Кірбі ы його прибычникыв великою популярністю не користується. За словами глави Пентагону Ллойда Остіна, Іран вже не залишив Вашингтону вибору – команда президента Байдена добиватиметься запровадження нових санкцій проти ІРІ. У свою чергу, Пентагон має намір “розіграти іранську карту” та отримати додаткові асигнування на зміцнення армії США.

Немає жодних сумнівів, що за подібних умов питання надання Іраном партії озброєнь залишається відкритим.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *