Вивезти немовлят і цивільних: чому так важко з Гази евакуювати людей

Гуманітарна ситуація в секторі Газу демонструє провал і некомпетентність всіх міжнародних інституцій в цій сфері. Дві новонароджені дитини в найбільшій лікарні регіону померли і ще близько пʼяти десятків перебуваються під загрозою через відсутність пального і кисню. Чому так проблемно евакуювати мирне населення попри намагання ООН, Червоного Хреста та інших авторитетних організацій, які мають досвід подібних заходів?

Потік жертв

Порахувати точну кількість жертв безпосередньо під час інтенсивних бойових дій неможливо. Цю інформацію надає керівництво Палестини. Наприкінці минулого тижня вони повідомили, що починаючи з 7 жовтня загинуло приблизно 11 тисяч мирних жителів, і майже 40% з них – діти до 18 років. 

При цьому треба памʼятати два фактори:

  • Релігія. На питання, чому серед загиблих такий високий відсоток дітей, відповіддю є те, що переважаючою релігією сектору є іслам, де в кожній родині традиційно народжують багато дітей на відміну від, наприклад, Європи. 
  • Репрезентативність даних. Важливо розуміти, що інформація про кількість загиблих дітей – потужний механізм впливу на світову спільноту, тому палестинський уряд може значно завищувати одиниці, що, власне, не робить ситуацію менш трагічною.

Саме тому інформація про дітей, життя яких обірвалося в інкубаторах лікарні через брак палива, електроенергії та кисню, є дуже важливою.

В чому проблема?

Евакуація – процес надскладний. Можна виділити такі основні проблемні фактори:

  • Двосторонній процес. З першого дня Ізраїль закликає мирне населення Гази до евакуації, але одної готовності ЦАХАЛУ надати “зелений коридор” недостатньо. Треба ще згода ХАМАСу, який не робив кроків назустріч . 
  • Маніпуляції. Наявність мирних людей на території, де ведуться активні бойові дії – значний стримуючий фактор для атак зі сторони ізраїльської армії. Так, наприклад, командир роти хамасівців Ахмед Сіам тримав у заручниках біля 1 тис. цивільних палестинців  Гази в лікарні. 
  • Складнощі з оповіщенням. Організація населення про евакуацію в стислі терміни – непроста справа. Мобільний звʼязок відсутній, тому донести до людей інформацію про місце збору та всі інші нюанси непросто.

Проте, ЦАХАЛ не лише надав, але і захищає коридор, по якому зможуть транспортувати людей, що бажають покинути сектор Газу. В першу чергу евакуація організована для тих, хто переховувався в лікарнях Насер, Шифа і Рантісі. Не всі бажаючі скористаються транспортом, а лише ті, хто не здатен переміщатися самостійно. Всі інші можуть йти коридором пішки. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *