Вода як привід для війни між “Талібаном” і Іраном

Право на воду для Афганістану і Ірану – такий же камінь спотикання, як жага до влади над нафтовими родовищами в багатьох країнах. Саме це викликало новий вибух війни в регіоні. 

Смертельна жага

Суть конфлікту в тому, що річка Гільменд бере початок в горах Афганістану і несе воду в провінцію Ірану Сістан. Там її русло впадає в озеро, яке періодично висихає.

Зараз в іранському Сістані почався черговий посушливий період, і це стало початком для звинувачення афганців у побудові гребель, яка викликала перенаправлення води, що в свою чергу фатально відбилося на посушливих регіонах. 

Початок великої війни?

Початком стало захоплення талібами прикордонної бази Ірану. Під час атаки загинуло троє людей, двоє з них – прикордонники. Після цього почалося більш масове стягування військових з боку Афганістану до іранського кордону. 

Великі плани

Таліби налаштовані рішуче. Вони заявили, що це – початок боротьби з корумпованим Іраном, і вони зроблять все можливе, щоб повалити діючий режим. В планах зазначено завоювання Ірану. 

Афганістан в свою чергу офіційно звинуватив талібів у початку конфронтації і порушенні кордонів, при цьому закликає до негайного припинення вогню і ведення переговорів. Проте, зрозуміло, що сторона, яка заявляє, що планує захопити території свого противника, на переговори йти не буде. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *