Всесвітній день біженців: скільки серед них українців та чого їм чекати далі?

Сьогодні, 20 червня, – Всесвітній день біженців. Він про проблеми та виклики, з якими стикаються люди, які були змушені покинути свою рідну країну через непередбачені обставини. Цього року особлива увага світу прикута до українців, які шукають безпеку та захист в інших країнах від військової агресії з боку Росії. Вже підраховано, що вторгнення російських військ спровокувало найбільшу хвилю біженців із часів Другої світової війни.

За даними ООН, кількість українців, які виїхали за кордон з початку війни, перевищує 8,2 мільйона осіб. З них тимчасовий захист у європейських країнах отримали близько 6 мільйонів.

Найбільше українцям надали притулок:

Польща – 1,6 мільйона;

Німеччина – близько 1 мільйона;

Чехія – понад 520 тисяч;

Великобританія – майже 200 тисяч;

Італія – близько 178 тисяч;

Іспанія також близько 178 тисяч;

Румунія – понад 138 тисяч.

Із загальної кількості біженців 47% становлять жінки, більшості з них від 35 до 64 років, 35% – діти та 18% – дорослі чоловіки. Тимчасовий захист у країнах ЄС включає право на тимчасове проживання і доступ до житла, доступ до ринку праці, можливість користуватися медичними послугами, отримання соціальної допомоги. Діти та підлітки можуть здобувати освіту.

Окрім того, громадяни України користуються в ЄС безвізовим режимом. Після допуску на територію Євросоюзу українці можуть вільно пересуватися країнами ЄС протягом 90 днів і самі вибрати країну, де вони хочуть отримати тимчасовий захист.

А у США з 25 квітня 2022 року діє спеціальна програма для українських біженців «Об’єднуємося для України». За цією програмою дозволяється приїхати до США і залишитись на період до 2 років, отримавши так званий тимчасовий пароль. Біженці в США з України, які беруть участь у програмі, повинні знайти спонсора, який погодиться фінансово їх підтримувати на період перебування в країні та сплатити за їх переліт.

Багато українців уже повертаються на батьківщину, але переважна більшість тих, хто виїхав через війну, все ще залишається за кордоном. Перша хвиля ентузіазму вже спала, але підтримка українців у світі і зараз – на високому рівні.

Нещодавно інститут Pollste провів дослідження рівня підтримки українців серед польського суспільства. Результати довели, що показник солідарності залишається високим. На запитання, чи варто допомагати українцям, 65% респондентів відповіли “так”. Проти висловились 35% опитаних.

А напередодні понад 40 великих світових компаній, у тому числі Amazon, Hilton та Marriott, оголосили, що допоможуть знайти роботу, пройти курси або освоїти нову професію тисячам українських біженців у Європі, насамперед жінкам.

Під час цієї зустрічі віце-голова Європейської комісії Маргарітіс Схінас зазначив, що зараз надто багато з мільйонів біженців, які опинилися в Європі, не можуть знайти роботу. І це незважаючи на хронічну нестачу кваліфікованої робочої сили в ЄС та високий рівень освіченості українських переміщених осіб.

“Ця безпрецедентна допомога з боку бізнесу по всьому континенту дуже важлива, вона допоможе десяткам тисяч українок забезпечити себе та своїх рідних в Україні”, – наголосив Схінас.

А згідно з науковим дослідженням американських учених, приплив українських біженців до Європи покращить темпи зростання ВВП країн ЄС.

«Економічні наслідки кризи українських біженців у Європі значно відрізнятимуться залежно від того, на яку частину робочої сили ви розраховуєте», — заявив Лука Девід Опромолла, співавтор дослідження.

Також він зазначив, що українські біженці зараз не конкурують із низькокваліфікованими працівниками, а ефективно доповнюють їх та роблять їх продуктивнішими. Згодом конкуренція між біженцями та місцевими цілком можлива. Але вже за позиції із вищою кваліфікацією.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *