Все змінилось: нова тактика ведення війни України вимагає нової зброї

Вісімнадцяте засідання Контактної групи у форматі “Рамштайн” стало одним із найбільш цікавих. Справа в тому, що Україна протягом кількох останніх тижнів демонструє зовсім іншу тактику війни, яка потребує нової допомоги від партнерів. Чи буде ця тактика ефективною та чого не вистачає Києву, щоб змінити ситуацію собі на користь, і обговорили на зустрічі в Рамштайні. 

Новий принцип

За останній рік ведення війни два рази кардинально змінювалось. Це були такі етапи:

  • наступальні операції;
  • оборона.

Зараз триває стадія оборони, але дещо принципове змінилось не на самому полі боя, а в тилу, причому, в російському тилу. Україна почала застосовувати тактику виснаження і руйнування військово-промислового комплексу Росії, який, доречі, дуже розвинутий. Саме завдяки цьому останніми тижнями ми чуємо про періодичні атаки по заводам, нафтогазовим підприємствам, крупним логістичним центрам, по осередкам виготовлення пороху, командним пунктам тощо. 

Чому лише зараз?

Звичайно, питання про необхідність такої тактики виникало давно, адже зрозуміло, що краще нівелювати той же порох ще під час виробництва, а не в бою на українських територіях. Але існувало кілька проблем, основні з яких:

  • недостатня наявність озброєння, яким можна атакувати обʼєкти в російському тилу;
  • погодження західних партнерів на використання такого типу зброї і на такі дії. 

Зараз частково ці проблеми подолали, і в найближчому майбутньому цю тактику планують посилювати. 

На Рамштайні цього разу якраз обговорювали методи втілення даного плану в життя. Там було сформовано і озвучено кілька важливих моментів:

  • Про відміну допомоги від США наразі не йдеться.
  • Є чіткий намір збільшувати виробництво зброї і боєприпасів. З одного боку, найкраще це робити на території України для спрощення логістики і надання певної самостійності Києву в озброєнні. З іншої сторони, військове виробництво вимагає колосальних вкладень, які Росія може знищити під час єдиної атаки. Країни-члени НАТО захищені від таких ризиків, і це аргумент на користь розміщення виробництва у них.
  • Представники України відкрили плани щодо подальших дій, які необхідні для того, щоб змінити ситуацію на свою користь. Опрацьовується кілька сценаріїв ведення бойових дій. 

Самим суттєвим результатом зустрічі стало значне посилення Повітряних сил. Крім винищувачів Україні нададуть гелікоптери і безпілотники. Є сподівання, що це зможе стати значною перевагою в боротьбі з російською навалою порівняно з картиною, яку маємо зараз. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *