Війна переходить в космос: США встановить супутниковий нагляд за балістичними і надзвуковими загрозами з боку Китаю і Росії

Американці знають, що війну виграє той, хто краще і сучасніше оснащений. Навіть більше: завдяки технологічній першості війну можна навіть стримати. Саме тому нова програма відстежування загроз PSWA зараз надважлива. Вона передбачає дещо, чого раніше безпекова сфера світу не мала, і це якщо розглядати лише ті фактори, які відомі. 

Звичайно, головні деталі – це держтаємниця, але в загальних рисах проект представляє собою досконалу систему супутникового відстежування, що не дасть ворогу зробити жодного кроку потай. З цією метою вже замовлено 54 розвідувальні супутники, але припускають, що їх кількість може бути більшою, просто відомо стало саме про таку кількість. 

Війна – задоволення не дешеве

Цей проект Пентагону називається Proliferated Warfighter Space Architecture. Вибір компаній, що виготовлятимуть замовлення, вже завершився, і ними є:

  • L3Harris;
  • Lockheed Martin;
  • Sierra Space.

Контракти укладено з підрозділом Космічних сил, який займається закупівлями. Загальна сума замовлення становить 2,5 млрд доларів. В конкурсі приймало участь девʼять компаній, але виграли ті, що запропонували найвигідніші умови.

Кожна з обраних компаній тепер повинна виготовити такі супутники:

  • 16 одиниць – для попереднього стеження за балістикою та надзвуковими ракетами;
  • 2 одиниці – системи попереднього управління вогнем.

Останні – більш складні і технологічно важкі для виконання, адже вони мусять бути обладнані складними датчиками для збору даних і передачі цієї інформації на перехоплювачі. 

Відомо, що зрештою проект передбачає близько 100 супутників. Перші кроки зроблено: 4 одиниці Агенція протиракетної оборони США вже має на орбіті, наступні чотири очікують на запуск. Далі запустять 35 одиниць, що відповідатимуть за операційні здатності винищувачів. 

Про наслідки

За планом проект хочуть втілити в життя до квітня 2027 року, проте зазначається, що все залежатиме насамперед від фінансування. Про це стане відомо під час ухвалення бюджету на оборону на 2024 рік, який у Конгресі викликав суперечки. 

Треба зазначити, що це не єдиний американський проект подібного напрямку. Є ще Агенція з протиракетної оборони, яка займається супутниковим управлінням вогнем. Ці супутники матимуть камери широкого та середнього огляду, що дасть змогу відслідковувати великі території і отримувати настільки якісні зображення, наскільки раніше було неможливо.

Спеціалістів турбує лише те, що при масштабних військових діях подібні супутники стануть цілями для ураження. Які наслідки матимуть космічні атаки, куди можуть падати уламки і як це все відобразиться не лише на земному житті, але й на процесах в Сонячній системі, передбачити важко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *