В Африці знають, як закінчити війну в Україні: що містить їхній мирний план

Лідери шести африканських держав пропонують Україні розпочати переговори з Росією та продовжувати їх до повного виведення російських військ з української території. Про це на брифінгу повідомив речник президента ПАР Вінсент Магвенья.

“По-перше, це припинення бойових дій. По-друге, це основа для міцного світу”, – заявив Магвенья.

Це частина так званого мирного плану Африки, спрямованого на припинення війни в Україні.

Цей план, крім ПАР, підтримали також Сенегал, Уганда та Єгипет. Раніше президент ПАР Сиріл Рамафоса повідомив, що вже розповів про нього генеральному секретареві ООН і провів попередні переговори щодо цієї стратегії з президентами України та Росії. За його словами, і Володимир Зеленський, і Володимир Путін висловили готовність прийняти місію африканських лідерів щодо мирного врегулювання війни.

Проте деталі цього плану поки що не розголошуються. За словами президента ПАР, цій стратегії надають «обережну» підтримку західні країни, зокрема Великобританія та США.

Водночас українська сторона вже по суті відповіла відмовою на останні пропозиції африканських лідерів.

“Мій президент дуже чітко дав зрозуміти – жодних переговорів між Україною та Росією, якщо росіяни не покинуть нашу територію в межах її міжнародно визнаних кордонів”, – наголосила посол України в ПАР Любов Абравітова.

Але вона також додала, що делегатів африканських країн у Києві чекають і з ними поговорять.

Візит африканської делегації до України заплановано на червень.

Офіс президента раніше привітав намір лідерів африканських країн приїхати до України для обговорення їхньої «мирної ініціативи». За словами прес-секретаря президента України Сергія Нікіфорова, Володимир Зеленський готовий прийняти високих гостей, вислухати їхні пропозиції, розповісти про українську формулу світу та запросити їх долучитися до її реалізації.

А російська сторона взагалі абстрагується від африканських мирних пропозицій. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров нещодавно заявив, що Москва поки що не бачила африканський “мирний план” щодо України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *