“Давай підірвемо цей світ!”: підготовка росіянами теракту на атомній станції в Україні

Президент України  з посиланням на Службу безпеки та Головне управління розвідки повідомив про те, що росіяни готують теракт на атомній станції в Запорізькій області. Підготовка до нього вже завершена. Такий теракт викличе серйозний викид радіації.

Так не діставайся ж ти нікому!

Сценарій зі спровакованою катастрофою не такий вже і неможливий. Підрив ЗАЕС став би прийнятним варіантом для Росії в тому випадку, коли контрнаступ української армії почав би набирати інтенсивності. Це стало б механізмом, щоб зробити велетенські окуповані території непридатними для життя і навіть для знаходження там солдат, що може зупинити військові дії на велетенському відрізку українських земель

В тому, що уряд РФ між можливою поразкою і штучною екологічною катастрофою обере друге, після підриву Каховської ГЕС вже ніхто не сумнівається.

МАГАТЕ плутається в свідченнях

В той же час пресслужба МАГАТЕ зазначає, що основні безпекові функції атомної станції наразі не зазнають значного впливу. При цьому організація в своїх промовах наводить взаємовиключні твердження:

  • Під час візиту гендиректора МАГАТЕ мін на території підприємства та в ставку-охолоджувачу, який має вирішальну роль для безпеки, не виявлено.
  • МАГАТЕ відомо про розміщення мін за периметром підприємства, а також всередині території станції.

Як можна пояснити ці дві фрази в одному звіті – загадка. 

Важелі тиску

Існує ще одна версія: заява Президента Зеленського не безпідставна, але ситуація не така загрозлива, як це малюють в інформпросторі. Декотрі журналісти і політики припускають, що на фоні необхідності додаткового озброєння для контрнаступу таке залякування є наступним важелем тиску на світову спільноту, партнерів та організації, які мають вагу для перебігу війни. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *