Два роки війни: чи змінить щось ця дата

Почалась активна підготовка до другої річниці з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Якщо в перші місяці 2022 року ситуація щодо російсько-української війни в іноземних медіа була пульсуючою, то зараз все докорінно змінилося. Саме річниця – шанс гучно нагадати світу про те, що відбувається, і це намагатимуться використати на свою користь українські політики, а також ті, хто підтримує Україну в її протистоянні. Запланована ціла низка заходів міжнародного формату.

Не все готові почути

Особливу увагу річниці заплановано приділити в ООН. В штаб-квартирі організації, яка знаходиться в Нью-Йорку, цілий тиждень відбуватимуться заходи. Проте, з їх організацією і тематикою виникли певні проблеми. Не кожну тему готова почути політична спільнота, а обговорювати її – і поготів.

Декотрі пункти порядку денного вже відомі, але деякі – особливо важливі з точки зору українських представників – ще на стадії обговорення. 

Про важливе

Відомо, що 23 лютого напередодні річниці проведуть засідання Генасамблеї ООН в рамках загальної тематики “Про ситуацію на тимчасово окупованих територіях України”. Передбачаються повноцінні дебати. По суті, це єдиний пункт плану, який наразі повністю узгоджено. Також українські представники намагаються на інші дні додати такі заходи:

  • Обговорення на засіданні Радбезу ООН ситуації, яка склалася на поточний момент через російську агресію.
  • Ціла низка заходів щодо розмінування замінованих деокупованих територій і акваторій.
  • Інформування країн ООН про притягнення РФ до відповідальності за воєнні злочини і злочини проти людства. 

Про підготовку розповів постійний представник України в ООН Сергій Кислиця. Він повідомив, що заходи триватимуть з понеділка 19 лютого до кінця тижня 25 лютого. Від цього очікують не лише інформаційного нагадування для світу, але і прийняття певних важливих рішень на користь України. А якими саме вони будуть (і чи будуть взагалі), побачимо через місяць.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *