«Ефект причетності»: Як Норвегія допоможе Україні протистояти російській агресії

Офіційний Осло виступив із сенсаційною заявою, в якій оголосив про намір Норвегії надати норвезькі військові аеродроми, полігони та навіть повітряний простір країни для навчання українських пілотів на американських літаках F-16. Як стверджують місцеві політики, це дозволить не лише наблизити можливу перемогу Києва, а й закріпити за норвезькою стороною статус міжнародного союзника України. Навіщо цей статус потрібний тій самій Норвегії?

На перший погляд – не треба взагалі. Ні для кого не секрет, що в останні кілька десятиліть Осло, який є активним членом Північноатлантичного альянсу, але не входить до Європейського союзу, успішно позиціонував себе як «миротворець у складі НАТО». Норвезькі військовослужбовці дійсно брали участь у низці операцій західного військового блоку біля від південно-східної Європи до Африки, проте їх функції незмінно зводилися до штабної роботі. На думку незалежних аналітиків, тепер у Норвегії з’явився черговий шанс продемонструвати свою непохитність у дотриманні інтересів Альянсу, не ставлячи під загрозу власні інтереси.

«Наразі наше основне завдання полягає в активній діяльності з навчання українських льотчиків та технічного персоналу в контексті винищувачів F-16, – багатозначно заявив міністр оборони цієї скандинавської країни Бьорн Арілд Грамм. – Ми впораємося з цією функцією». Слід особливо зазначити, що така заява була зроблена передчасно. «Уся річ у тому, що на сьогоднішній день 32 літаки F-16, що знаходяться на норвезьких авіабазах, формально Норвегії вже не належать, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський експерт Клаус Хофф. – Номінально відповідні машини було продано військово-повітряним силам Румунії ще наприкінці 2022 року. При цьому Румунія не розглядає перспективи передачі Україні тепер уже своїх винищувачів».

Виникає цілком логічне питання – як саме Осло вдасться провести акцію з навчання українських пілотів на румунських військових літаках? Відповідь проста: у справу може втрутитися керівництво НАТО та в односторонньому порядку зобов’язати Бухарест надати згадані машини для тренінгу українських пілотів на норвезькій території. Вже потім, після завершення курсу, F-16 опиняться в Румунії.

Як би там не було, так званого ефекту причетності до боротьби України проти агресії Російської Федерації Норвегії досягти явно вдасться. Решта – справа техніки та міжнародної дипломатії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *