Забагато: для російських військовополонених не вистачає місць

Табори, в яких на території України утримують військовополонених окупантів, переповнені, що повʼязано з активізацією боїв на фронтах. Куди їх розміщувати і чому Росія не бажає обмінювати їх на українських полонених, далі в статті.

Навіщо вони нам

Кожен полонений ворог – це такі можливості:

  • Інформація. Військовослужбовці можуть бути джерелом інформації про розташування, озброєння підрозділів, логістичні маршрути. Єдине, що такою інформацією володіють здебільшого не солдати без звання, а офіцерський склад, які рідко потрапляють у полон.
  • Обмін. Кожний полонений росіянин – шанс повернути українського солдата з полону. Єдине, що стає перепоною, це те, що на обмін мусять подавати запит з Росії, а родичам російських солдат часто просто не надають актуальну інформацію про місцезнаходження військовослужбовця. Приховування факту потрапляння в полон Міністерством оборони Росії відбувається систематично з перших днів повномасштабного вторгнення. 

Крім того, військовополонені важливі і для створення потрібного психологічного настрою в армії. 

“Дорогі” гості

Утримання кожного полоненого – навантаження на український бюджет, який і так зазнає не найкращих часів. Щомісяця на одну особу виділяється 10 тис грн – це більше, ніж мінімальна зарплата в Україні. Через інфляцію ця сумма постійно зростає.

В мережі є відео, в якому детально показано умови утримання росіян. Вони повністю відповідають вимогам Женевської конвенції, а отже:

  • місця утримання розташовані глибоко в тилу, де безпечно;
  • надається медична допомога;
  • забезпечено повноцінне харчування;
  • є можливість звʼязку з родичами;
  • умови постійно контролює комітет Червоного хреста.

У відео демонструється бібліотека, басейн, церква, яку можуть відвідувати полонені. В таборі Львівської області “Захід-1” є тенденція до того, що російські солдати іноді просять не повертати їх додому, поки у них не закінчиться контракт. Декотрі хочуть залишитись в Україні і довше, адже ту для них створені кращі, ніж вдома. 

Які часи – таке і будівництво

Оскільки кількість російських військовополонених росте щодня, наявні табори майже переповнені. Тому планується відкриття ще одного нового. Він теж буде відповідати всім міжнародним вимогам на противагу місцям утримання українських солдатів в Росії. Там їх розміщують у вʼязницях або колоніях разом з особами, які відбувають термін покарання за злочини. Найчастіше ці умови жахливі. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *