Загроза з неба: експерти розповідають про ймовірність висадки російського десанту в українському тилу

Інформацію про те, що російська армія може готувати десантно-штурмові бригади для висадки на території України, оприлюднив Інститут вивчення війни. Чи варто готуватися до цього, далі в статті. 

Аналітики інституту (ISW) зробили висновки на основі даних, які надходять від розвідувальних служб, а також – з аналізу поточної ситуації і тактики, що застосовує і застосовувала армія РФ. Вони повідомляють, що зросла ймовірність висадки десанту в українському тилу. Штурмові бригади в такому випадку будуть доставляються гвинтокрилами з швидким розгортанням особового складу і захопленням позицій. Саме така схема працювала на початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року, коли велися перші бої за гостомельський аеропорт. 

Факти

Фактом, який свідчить про те, що такі припущення спеціалістів Інституту вивчення війни не безпідставні, є те, що на Запорізькому напрямку зараз знаходиться як мінімум одна спеціальна десантно-штурмова бригада №49, що входить до складу 59 армії. Інші – на стадії формування. Які саме території можуть бути обʼєктом захоплення, важко сказати, адже тут є і Запоріжжя, і Правобережжя Дніпра, яке через Каховське водосховище постійно обстрілюється росіянами, і багато підрозділів ВСУ, зосереджених на лінії фронту. 

І висновки

Але військові експерти пояснюють, що попри формування таких бригад ідея з висадкою десанту дуже нереальна з двох основних причин:

  1. Десантно-штурмові російські бригади ефективно працювали в перші тижні війни, завдяки ним Росії вдалося окупувати великі території. Але це повʼязано з тим, що тоді головним був фактор несподіванки. Зараз про жодну несподіванку з боку сусідів вже давно не йдеться.
  2. Фізично така ідея на даний момент невтілювальна через зовсім інший рівень системи ППО, сформований за 2 роки. Гелікоптер – великий повітряний обʼєкт, який рухається відносно повільно. Тому він є ідеальною мішенню для протиповітряної оборони. Отже, послати гелікоптери в тил зараз означає просто втратити їх разом зі штурмовиками і екіпажем на борту. 

Отже, наразі загрози захоплення територій в тилу немає. Інша справа, що десантно-штурмові бригади можуть проходити тут підготовку для роботи на інших напрямках, і не обовʼязково на тих, що знаходяться на території України. Особливо, якщо брати до уваги географію поточної і ймовірної в майбутньому військової агресії РФ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *