Закордон нам допоможе? Скільки і як Захід підтримуватиме Україну

Напередодні у Парижі відбулася зустріч президентів Франції, Польщі та Німеччини. Кожен із них однозначно висловився за продовження військової допомоги Україні у боротьбі з російською агресією. Крім того, Еммануель Макрон, Анджей Дуда та Олаф Шольц всіляко демонстрували свою єдність у цьому питанні. Відповідаючи на запитання, скільки може тривати підтримка охопленої війною країни, три лідери впевнено заявили – стільки, скільки потрібно.

«Наша підтримка триватиме стільки, скільки буде потрібно. Ми маємо бути впевнені, що Росія не тільки не виграє у цій невдалій кампанії, але й ніколи не зможе її повторити», – сказав Мкрон.

Наразі між західними партнерами України відбуваються переговори щодо надання Києву гарантій безпеки. Однак під час цієї зустрічі лідери європейських країн не поділилися подробицями цих переговорів. За даними ЗМІ, сама Україна теж бере активну участь в обговоренні таких гарантій, адже переговори відбуваються на двосторонньому рівні.

Видання Financial Times вдалося дізнатися, які гарантії безпеки для Києва намагаються узгодити його союзники. Ці довгострокові домовленості можуть містити обмін розвідданими, щорічне постачання сучасного озброєння, навчання українських воїнів за стандартами НАТО. Така підтримка спрямована на стримування майбутньої агресії Росії. Ці гарантії також мають допомогти Україні модернізувати власну армію та зміцнити свою обороноздатність, щоб держава була готова приєднатися до НАТО.

Водночас під час цієї зустрічі трьох президентів сторони дійшли згоди, що Україні зараз не можна отримати членство в Альянсі, доки триває війна з Росією. Важливі рішення очікуються на липневому саміті НАТО у Вільнюсі. За інформацією джерела, обговорення гарантій безпеки здебільшого зосереджено на зобов’язаннях, які мають взяти на себе 4 з 5 найбільших військових членів Альянсу. Йдеться про США, Велику Британію, Німеччину та Францію.

Позиції «перечекати» дотримується і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Відповідаючи на запитання журналістів про терміни вступу України до НАТО, він не зміг назвати точну дату чи хоч би тимчасові відрізки. Пояснив він це тим, що країна перебуває “в розпалі війни”. Проте запевнив, що це станеться.

Столтенберг упевнений, що перемога України зараз важливіша, ніж перспектива членства в НАТО.

“Я вважаю, що неможливо назвати точні терміни, коли ми перебуваємо в розпалі війни. І я думаю, що всі союзники також дуже ясно заявлять, що найневідкладніше завдання зараз – це забезпечити перемогу України як суверенної, незалежної держави, навіть якщо нам потрібно буде надати більше військової підтримки», – наголосив генсек Альянсу.

І якщо канцлер Німеччини в Парижі нарівні зі своїми колегами пообіцяв Україні достатньо сучасного озброєння, то німецький міністр в той же час заявив, що Німеччина не зможе замінити Україні кожен танк, втрачений під час наступу.

“Ми не зможемо замінити кожен танк, який втрачається зараз, але те, що ми робимо, це продовжуємо постачати відновлені танки Leopard 1A5 з липня. І до кінця року їх буде понад 100”, – заявив Пісторіус.

Але не озброєнням єдиним. Буквально нещодавно стало відомо, що Швеція від початку повномасштабного вторгнення Росії допомагає Україні боротися в інформаційному просторі. Про це розповів керівник одного з відділів шведського управління психологічного захисту Мікаель Тофвессон шведському телеканалу SVT. І, за його словами, ця робота ведеться таємно.

“Ми навчаємо та тренуємо українські відомства, як боротися в інформаційному полі”, – зазначив Тофвессон.

У звіті, який надало Міноборони Швеції, описується робота щодо “посилення об’єднаної української психологічної обороноздатності”. Водночас кількість працівників відомства, які ведуть таку роботу, поки що не називається.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *