Залужний щиро висловився про ситуацію щодо війни в Україні: підстав для оптимізму небагато

Свої думки Головнокомандувач розповів під час інтервʼю для The Economist. Етап українського контрнаступу завершено без значних успіхів, тепер починається позиційна війна, яка є дуже виснажливою. В ній полягають великі ризики як для армії, так і для всієї держави. Однак, Залужний назвав пʼять пунктів, які дозволять забезпечити перевагу ЗСУ, щоб зійти з мертвої точки.

Повітряні сили

Основний “біль” України з перших днів війни – літаки. Росія завдяки великій кількості літаків не лише блискавично захопила великі території за перші дні повномасштабного наступу, але і протистояла досить серйозному контрнаступу.

Крім того потрібно багато дронів, особливо – дронів-мисливців. 

РЕБ

Радіоелектронна боротьба – це те, що дає російській армії змогу глушити український звʼязок і навігацію. 

Контрбатарейна боротьба

Росія володіє ефективним арсеналом контрбатарейних заходів, і її оснащення дуже ефективне, тому саме в цій сфері Україна мусить напрацювати власне артилерійсько-розвідувальне обладнання для виявлення ворожих гармат. Залужний каже про власні сили в постачанні цього обладнання, що може означати: партнерську допомогу майже вичерпано.

Розмінування

Україна – найбільш замінована у світі країна, і це питання треба негайно вирішувати, щоб мати змогу нормально проводити наступ, відновити сільськогосподарську діяльність і при цьому не наражати людей на небезпеку. Те, що надають західні партнери, не забезпечує потребу, питання може затягнутися на десятиріччя, а стільки часу Україна не має.

Нарощення резервів

Зараз ситуація така, що Росія має перевагу в:

  • озброєнні;
  • техніці;
  • ракетах;
  • боєприпасах;
  • обсягах військової промисловості.

Крім того існує проблема з мобілізацією в Україні, бо через недосконалості законодавства чимала частина громадян ефективно ухиляється від виконання громадянських обовʼязків.

Надія є?

Не дивлячись на всі перераховані мінуси, Залужний каже, що шанс перейти від етапу окопної війни, коли про відвоювання територій особливо не йдеться, до маневреної залишається. Для цього треба:

  • забезпечити візуалізацію поля бою;
  • налагодити механізм швидкого прийняття рішень;
  • раціоналізувати матеріально-технічне забезпечення;
  • порушувати логістику російської армії.

Головнокомандувач повідомив, що інноваційні технології зможуть змінити ситуацію, бо тривала війна однозначно вигідна Росії. Тому українці для перемоги мусять напружитись і зробити кілька потужних винаходів, які зроблять ворога безпорадним.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *