Заходу треба готуватися до того, що повної перемоги Україна не досягне

Коли на щось покладають завищені надії, розчарування майже неминуче. Така ситуація зараз склалася з контрнаступом, який в ЗМІ вже встиг побути і актуальною темою, і набриднути. Проте, широка медійність зробила свою справу: експерти вважають, що у Заходу склалися завищені очікування. Це може лише зашкодити Україні, адже в разі невідповідності результатів допомога від найпотужніших країн-партнерів різко скоротиться. 

Багато варіантів

Зазначають, що підтримка і рішучий настрій для українців дуже важливі, але такий “допінг” доречний всередині країни для підвищення мотивації. Поза її межами на ситуацію повинні дивитися тверезо і бути готовими до різних варіантів, не виключаючи і того, що Україна не досягне повної перемоги. 

Відпрацювання планів на випадок непередбачуваних ситуацій – саме ця риса робить з політиків професіоналів своєї справи.

Для того, щоб готувати зараз не самі втішні сценарії, є кілька причин:

  • Недооцінка армії РФ. У них перевага в живій силі, в кількості техніки, багато артилерійського озброєння, в рази більше боєприпасів. 
  • Відсутність ефекту несподіванки. На початку війни Кремль не сподівався такого опору, тому невдачі були повʼязані здебільшого з тим, що все пішло не за планом. Зараз ситуація ясна і зрозуміла.
  • Підготовка росіян до оборони. Довгі балачки про контрнаступ змусили армію Росії дуже добре підготуватися.

Це призведе до жахливих втрат з української сторони. Чи встоять українці морально на фоні таких жертв – велике питання

Дії на 100%

При цьому підкреслюється, що уряд України продовжує діяти з максимальною активністю, не знижуючи її з перших днів війни. В історії мало прикладів такої заповзятості, яка не пасує навіть з часом чи з тимчасовими невдачами. Політики зазначають: Зеленський останні місяці ще наполегливіше працює над питанням поповнення запасу боєприпасів. 

За його участі Європейський Союз зміг домовитись про забезпечення арсеналу від країн, які не є членами ЄС, наприклад, Великої Британії та США, хоч Франція перешкоджала такому рішенню на перших етапах. Найважливіше, що цю допомогу обіцяють якнайшвидше – протягом найближчих тижнів та місяців. 

“Допоможемо, чим можемо”

Ще одне важливе рішення, над яким зараз працюють – купівля того типу озброєння, яке ЕС не може виробляти сам, але може придбати. На оборонних підприємствах немає достатньої кількості кваліфікованих спеціалістів, проте Україна запевняє, що надасть своїх, які впораються з таким завданням.

Ніхто не сховається

Є країни, які не хочуть відкрито допомагати Україні через виняткові відносини з Росією або, навпаки, напружені дипломатичні позиції з Європою. Зараз йде праця над тим, щоб вони розпочали постачання боєприпасів не відкрито, а через ЄС. 

І головне, Зеленського застерігають від завчасного початку контрнаступу, навіть попри тиск Заходу, бо це може обернутися справжньою катастрофою. Другого подібного шансу вже не буде.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *