Коаліції винищувачів бути

Питання надання винищувачів сучасного типу – найгостріше з перших днів повномасштабного вторгнення Росії на територію України. Вимоги Києва лунали в різних формах і на різних політичних площадках. І ось більше ніж через рік крига в цьому питанні скресла.

Вирішальна зустріч Байдена і Зеленського

Київ офіційно повідомив, що днями відбудеться зустріч Президентів США і України. На порядку денному багато питань, повʼязаних з війною, розвʼязаною Кремлем. Але найголовніше – використання винищувачів F-16.

Заручилися підтримкою

Не дивлячись на те, що США довгий час пручалися переходу від слів до реальних кроків, тепер момент настав. Байден заявив, що США нададуть допомогу українцям у навчанні пілотів управлінню літаків F-16. Саме навчання відбуватиметься на території Європи, однак інструкторами виступатимуть і американські військові.

При цьому зазначається, що термін опанування необхідних навичок становить 4-5 місяців. Зеленський прокоментував це словами про те, що створення “коаліції винищувачів” можна вважати розпочатим. 

Ложка дьогтю

Проте, Байден підкреслив, що самих винищувачів США Україні як не надавали, так і не нададуть. Однак, політологи і експерти вважають це природним ходом справ: спочатку проводиться навчання, а вже потім офіційно повідомляється про передачу літаків. Інший перебіг подій привів би до зайвих ризиків і напруження сторін, які перебувають в конфлікті. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *