Контрнаступ України буде. Коли і як – прогнозують американські військові

Українські війська зараз проводять випробування танків Т72А у Запорізькій області. Про це пише американське видання The Washington Post.

У більшості військових битв у світовій історії немає прогнозованих закінчень. Однак, довга історія воєн включає битви, які стали вирішальним фактором, наприклад - Йорктаун, Ватерлоо, Гастінгс.
 
Цей історичний контекст, напевно, буде корисним для розгляду давно мусованого у пресі та європейському суспільстві питання контрнаступу України.Світ уже дуже втомився від цієї війни. Проте, Європа та США оптимістичні – контрнаступ України може розпочатися найближчими днями чи тижнями. Це залежить, у тому числі й від погоди — частково залежно від того, скільки часу потрібно полям, щоб висохнути після весняних злив.
 
Більшість західних аналітиків чекали на швидку перемогу Росії, коли Володимир Путін почав вторгнення майже 15 місяців тому. Вони не мали рації. Наразі західні експерти визнають, що українські збройні сили — високомотивовані, вміло керовані, технічно гнучкі. Вони також вміють боротися за свої будинки, сім'ї та національну ідентичність. Українські військові вже вразили весь світ.
Незважаючи на величезну чисельну перевагу, вони стримували набагато сильнішого загарбника. І протягом кількох місяців минулого літа і восени вони відтіснили російські війська з більш ніж 10 000 квадратних миль території, яку захопили в перші тижні війни.
 
Американське видання також нагадує, що країни-учасниці НАТО надали Україні велику кількість зброї та боєприпасів, а також і зараз проводять навчання для українських військових.
Майбутня контратака, на думку американців, стане мірилом не лише рішучості та військової майстерності України, які вона вже продемонструвала усьому світу, а й того, наскільки ефективно вона може застосовувати передані їй передові озброєння.
 
Буквально напередодні глава українського МЗС Дмитро Кулеба заявив, що якщо найближчими днями контрнаступ для України не буде успішним, то вона почне ще одне.
«Не думайте про цей контрнаступ як про останній
Не думайте про цей контрнаступ як про останній, тому що ми не знаємо, що з цього вийде. Якщо нам вдасться звільнити наші території цим контрнаступом, то ви скажете, що так, він був останнім, а якщо ні, то треба готуватися до наступного контрнаступу»,— сказав Кулеба в інтерв'ю німецькій газеті Bild.
Країни Заходу очікують, що контрнаступ України розпочнеться найближчим часом. Великобританія вважає, що контрнаступ ЗСУ може не стати вирішальним у конфлікті. Учора, 9 травня, держсекретар США Ентоні Блінкен сказав, що Київ одержав усе необхідне для контрнаступу. Однак план контрнаступу українською владою поки не затверджено.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *