Коштів не шкода: куди Росія цілить своїми найдорожчими ракетами

Згідно даних Forbes, РФ за день війни в Україні витрачає близько 300 млн доларів. Головна стаття витрат – це боєприпаси та військове забезпечення. Останніми днями поновилися атаки по жилим багатоповерхівкам з жертвами серед цивільного населення. Вибухи в Дніпрі, в Запоріжжі, в інших містах і селах з вбитими і пораненими відбуваються майже щодня. Що це – терор, необережність чи стратегія? Давайте дізнаємося, що з цього приводу думають військові експерти.

Ціна-якість

Війна – це математика і точні підрахунки. Згідно інформації ЗСУ, за перші 18 місяців з початку повномасштабного вторгнення в Україні на боєприпаси Росія витратила сумарно 51,34 мільярдів доларів. 

При цьому середня ціна снаряду радянського калібру – близько 1 тисячі доларів. Це набагато дешевше, ніж боєприпаси для сучасної техніки, однак і мінусів у них достатньо. Наприклад, неточність потрапляння в ціль. Однак, вважати, що їх запуск безсенсовний, не варто: як мінімум, українська армія витрачає коштовні снаряди, щоб збивати такі цілі. 

Проте, найдорожчі боєприпаси Росія спрямовує для атак по найбільш важливим зі стратегічної точки зору обʼєктам. Тут вигода більше не від того, що Україна витрачає свій запас ППО, а саме від ураження цілей. 

Зміна пріоритетів

До літа 2023 року це здебільшого були обʼєкти енергетичної інфраструктури. Метою було повне руйнування економіки України, щоб змусити її сісти за стіл переговорів. Але з моменту виходу Росії з зернової угоди 17 липня 2023 року пріоритети змінилися. Тепер РФ вже не сподівається на діалог з Києвом, а тисне на вразливу точку Заходу – постачання зерна з України.

Саме через це зараз найдорожчі і найточніші ракети застосовуються для атак по зерновим складам та терміналам та обʼєктам сільського господарства.

Висока вартість ракет дозволяє:

  • точно влучити в ціль;
  • завдати максимальних руйнувань від одного влучання;
  • мати більше ймовірності того, що ракети не будуть знищені українськими системами ППО.

Стратегічні цілі варті тих витрат, на які йде кремлівське керівництво.

Навіщо цілити в цивільних?

Як би не хотілось демонізувати російську армію світовій спільноті, найчастіше жертви серед мирного населення України зʼявляються не внаслідок цілеспрямованого терору. Ставлення до цивільних українців скоріше можна охарактеризувати як повна байдужість.

Загиблі люди – найчастіше це наслідок:

  • неточної роботи по обʼєктам внаслідок використання застарілої чи недосконалої техніки та снарядів з великою похибкою в радіусі дії;
  • недосконалої роботи коригувальників або їх повна відсутність, неточність прицілу;
  • збиття ракет силами ППО.

З останнім пунктом повʼязано найбільше маніпуляцій кремлівської пропаганди. Проте, пропагандисти свідомо замовчують декотрі фактори, такі як:

  • місце приземлення залишків після збиття ракет системами ППО практично неможливо передбачити, тому невеликий їх відсоток дійсно припадає по житловим масивам;
  • пошкодження після влучання ППО зазвичай в рази менші, ніж після вдалого прильоту ракети в ціль.

Але Кремль висвітлює ці моменти зовсім інакше, справедливо покладаючись на повну довіру більшості росіян, які не бажають замислюватися над отриманою інформацією. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *