Кримський міст: як задум Гітлера через 70 років втілив в життя Путін 

Назва “Кримський міст”, яка щоденно лунає в новинах, вживається неправильно. Насправді цей міст називається Керченським, а Кримський міст розташований вже майже століття в Москві.

До хана на поклон

Справжній Кримський міст знаходиться у Москві на Садовому кільці. Його довжина трохи більше, ніж 0,5 км, а відкрито його у 1938 року. Назва повʼязана з історією, адже саме тут пролягав шлях московських бояр, які возили данину кримському хану. 

Що ж тоді стоїть над Керченською затокою?

Офіційна назва мосту, введеного в експлуатацію російським урядом після анексії Криму, – Керченський або Міст через Керченську протоку. Кримським його називають виключно з питань пропаганди, щоб сформувати уявлення, що Росія і Крим тісно повʼязані між собою. 

Формування асоціацій через реальні географічні обʼєкти – один із інструментів Кремля, який діє досить ефективно.

Давні плани

Першим збудувати міст над Керченською протокою мав намір британський уряд ще в 1870 році. Конструкція мала стати ланкою на більш короткому шляху з Англії в Індію. Проте проект визнали занадто дорогим для реалізації.

Пізніше Микола II хотів втілити це в життя, але йому завадили Російсько-японська, а потім – Перша світова війна. Монарх вважав, що не може виділити з казни такі гроші, щоб не доконати економіку країни.

Два диктатори з однаковими намірами

А от Гітлер коштів на війну не шкодував. Для нього ніколи не було “занадто”, якщо йшлося про змогу просування військ і захоплення так званого “життєвого простору”. Саме тому за його наказом тут було обладнано перший підвісний міст, по якому було вигідно забезпечувати постачання 14 дивізій армії Вермахту.

Стратегічне значення цієї переправи було надзвичайним, тому вже найближчим часом планувалося швидко побудувати і більш надійну конструкцію для перекидання важкої техніки. Проект навіть почали, але контрнаступ радянських військ перешкодив цьому.

Другим диктатором, для якого не буває “забагато” вкладень, коли йдеться про можливість загарбання чужих земель, став Путін. За його наказом спорудили найдовший міст в РФ – Керченський. Витрати на момент відкриття лише першої черги перевищили 4 млрд доларів. Таким чином Путін майже через 70 років втілив у життя задум Гітлера.

Після повномасштабного нападу на Україну саме цей шлях став критичним для забезпечення армій на півдні України. І тому з перших днів війни він є  настільки важливим обʼєктом, який майже напевно спіткає доля його молодшого брата часів Другої Світової війни. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *