Мобілізація з 20 років чи аналоги Patriot власного виробництва: що спасе Україну

Нова важка фаза війни не просто триває, вона ще й посилюється. Влада розуміє, що терміново треба вжити якихось заходів, інакше кінець може бути швидким і фатальним. Тому буквально за кілька останніх днів українське суспільство одна за одною накривають новини і нововведення, які призведуть до значних змін у житті практично кожного.

Призовники помолодшали

Мобілізація набирає обертів через зростаючий брак солдат, і одним із важливих, але дуже непопулярних рішень стало зниження віку призовників з 27 років до 25. 

Головна проблема полягає в тому, що ще до війни частка чоловіків третього десятку життя побила мінімальний рекорд. Ризик втрати цілого покоління разом з падінням у демографічну кризу стає дедалі гіршим. І є ще один мінус: закрити потребу таким чином не вдасться, оскільки насправді чоловіків цього віку в Україні небагато. Близько 500 тисяч з них вже в лавах ЗСУ, багато хто виїхав за межі країни за 2 роки, вдаючись до різних способів. Тому багато військових експертів вважають цей крок уряду правильним, але запізнілим. Дехто закликає понизити цю планку до 20 років.

Забиратимуть авто

В новому законі йдеться про те, що у власників, які мають більш, ніж одне авто, їх можуть мобілізувати, залишивши власнику тільки одне. Вказано, що повернути їх зобовʼязані протягом одного місяця після припинення війни. Це нововведення стосується не лише звичайних людей, але і приватних підприємств. 

Порядок буде таким:

  • ТЦК формуватимуть перелік з обсягами, типами та марками транспортних засобів, які необхідно мобілізувати, і передаватиме їх в державні адміністрації, які і взаємодіятимуть з підприємствами всіх форм власності;
  • паралельно ТЦК отримуватиме дані із баз МВС про авто фізичних осіб;
  • підприємство власними силами повинно організувати доставку транспортних засобів до військових частин. 

Крім легкових автомобілів під мобілізацію потрапили трактори і інша сільськогосподарська техніка.

А чи повертатимуть?

Дуже багато питань викликає положення про повернення технічних засобів після демобілізації.

  1. По-перше, всім зрозуміло, що техніка на війні – розхідний матеріал, і те, що вона “дотягне” до повернення, зовсім не гарантовано.
  2. По-друге, навіть якщо вона і “доживе”, то в якому технічному стані вона буде?

Зазначено, що існує порядок компенсації шкоди, затверджений Кабміном. Але в умовах, коли грошей в бюджеті грошей немає навіть на придбання житла для людей, які втратили його внаслідок російських атак, така ймовірність виглядає майже фантастичною. 

У звʼязку з цим нововведенням очікують бум переоформлення автівок на інших членів родини, що легко вирішить проблему для фізичних осіб. 

Хороша і погана новина

Паралельно стало відомо дві новини про Patriot. Як в класиці – погана і хороша. 

Погана полягає у тому, що в України закінчилися ракети ППО для Patriot та Iris-Т. Це дуже тривожна ситуація, бо більшість інших засобів ППО теж вичерпано. І це при тому, що на складах західних країн їх достатньо, але вони приберігають їх для власних потреб про всякий випадок. 

Хороша новина стосується того, що за словами Президента Зеленського, Україна почала роботу над створенням власного ППО типу Patriot. Це дуже правильне рішення, але на створення піде не один рік, а до того часу країна все одно змушена задовольнятися тим, що нададуть західні партнери. А про те, що ситуація виглядає дещо патовою вже зараз, не треба нагадувати. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *